Turska Zeren grupa želi otvoriti banku u Crnoj Gori

Autor: Poslovni.hr , 12. travanj 2024. u 05:40
Foto: Shutterstock

Izaslanstvo Zeren grupe, predvođeno vlasnikom Mustafom Jigitom Zerenom, razgovaralo je u prosincu s guvernericom Centralne banke Irenom Radović.

Centralna banka Crne Gore primila je zahtjev za izdavanje dozvole za rad kreditne institucije od Zeren grupe, kao potencijalnog jedinog osnivača, odnosno dioničara banke, potvrdio je za Vijesti Nikola Bašanović, direktor Direkcije za licenciranje, odobrenja, mjere i ocjenu usklađenosti iz CBCG.

Zahtjev za izdavanje dozvole za rad podnesen je 15. ožujka, a hoće li Crna Gora dobiti dvanaestu banku i drugu s većinskim turskim kapitalom znat će se za 180 dana.

“Postupak odlučivanja o zahtjevima ove vrste zahtjevan je proces, pa je u tom smislu brzina provedbe i konačne odluke u konkretnom slučaju određena kvalitetom dostavljene dokumentacije. Na navedeno upućuje i zakonska odredba kojom je propisana dužina roka za odlučivanje o ovom zahtjevu iz članka 68. Zakona o kreditnim institucijama, koji propisuje da je Centralna banka dužna donijeti odluku u roku od 180 dana od dana od podnošenja zahtjeva, a ako je podneseni zahtjev neuredan, najkasnije u roku od 180 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva. Dakle, u ovoj fazi odlučivanja prvo se ispituje je li dostavljena dokumentacija propisana zakonom i posebnim podzakonskim aktima, kako bi se Centralna banka uvjerila je li zahtjev uredan”, kazao je Bašanović.

Izaslanstvo Zeren grupe, predvođeno vlasnikom Mustafom Jigitom Zerenom, razgovaralo je u prosincu s guvernericom Centralne banke Irenom Radović. Zeren je tada izrazio namjeru da turska poslovna grupa proširi svoje poslovanje u Crnoj Gori i na bankarski sektor.

U izaslanstvu je bio i turski veleposlanik Baris Kalkavan, koji je potom najavio nastavak gospodarske suradnje Turske i Crne Gore te istaknuo da je udio investicija iz Turske u ukupnim ulaganjima u prethodnom razdoblju povećan za 120 milijuna eura.

Zeren Group je privatna tvrtka koja,već 50 godina uspješno posluje u Turskoj i još šest zemalja, u osam različitih sektora (financije, građevinarstvo, IT, energetika…), s godišnjim prometom od pet milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close