Turci u Željezari žele proizvoditi solarne panele?

Autor: Poslovni dnevnik , 07. rujan 2022. u 07:00
Elektroprivreda Crne Gore također je planirala prenamjenu tvornice u smjeru izrade solarnih panela/H. Jelavić/PIXSELL

Kompanija Toščelik lani je u Srbiji osnovala dvije tvrtke. Otpušteni radnici u Crnoj Gori sumnjaju da je to bio i razlog što su im potpisani otkazi.

Kompanija Toščelik, koja u svom vlasništvu ima nikšićku Željezaru, prošle godine je u Srbiji osnovala dvije firme Nova Solar Energy i Nu tehnology and investments čija je namjena proizvodnja električne energije.

Prema podacima Agencije za privredne registre Republike Srbije (APR) Nova Solar Energy kompanija osnovana je 14. travnja 2021. i sjedište joj je u Beogradu na Savskom vencu.

Radnici Željezare koji već više od tri mjeseca protestiraju zbog otkaza koje im je Toščelik uručio i otpremnina koje je počeo isplaćivati, osnovano sumnjaju da turski investitor nije ni namjeravao prodati Željezaru, već ima u planu preko beogradskih tvrtki kćeri u nikšićkoj tvornici pokrenuti proizvodnju električne energije i solarnih panela.

U pregovorima s Turcima sada sudjeluje državna energetska kompanija Elektroprivreda (EPCG) koja je također planirala prenamjenu tvornice, također u smjeru proizvodnje električne energije i solarnih panela.

Na sajtu APR-a, nisu pronađeni financijski izvještaji kompanije, ali se kao članovi društva spominju turski državljani Erkut Alkaya, Mustafa Karaman i načelnica ljudskih resursa u Željezari Jovana Tomić. Prema upravljačkoj strukturi, Alkaya i Karaman imaju po 40, dok Tomić ima 20% vlasništva.

Dan je pokušao kontaktirati Jovanu Tomić kako bi komentirala navode radnika, ali nije odgovarala na pozive. Druga kompanija, osnovana 1. veljače iste godine, registrirana je na istoj adresi, ali je njen stopostotni vlasnik Alkaya.

Prema neslužbenim tvrdnjama radnika, projekti izrade solarnih panela, koji bi pomogli u opskrbi Željezare električnom energijom, turskim ulagačima predočena je 2018. u trenutku rasta cijena struje, ali oni su to tada odbili, no nakon više od dvije godine promijenili su mišljenje i usvojili projekt.

Radnici sumnjaju i da je osnivanje ove dvije kompanije upravo razlog zbog kojih su njima potpisana rješenja o otkazu, a da će iste firme donijeti i značajnu financijsku dobit investitoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close