Turci su vlasnici čak 6.000 kompanija u Crnoj Gori

Autor: Poslovni dnevnik , 10. svibanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Većina kompanija u turskom vlasništvu djeluje u turizmu, građevini i energetici.

U Crnoj Gori posluje 6.000 tvrtki u turskom vlasništvu, većina njih u sektoru turizma, građevinarstva i energetike.

Oni koji su odlučili svoj posao razvijati u našoj zemlji kažu da ih je privukao dobar geografski položaj, ali i povoljni gospodarski uvjeti.

Najvažniji izazovi
Unatoč izazovima, poput birokratskih procedura i nedostatka infrastrukture, posao se, kažu, isplati.

Ozlem Erdam Polat jedan je od 11 tisuća turskih državljana koji borave u našoj zemlji. Mnogi od njih imaju svoje tvrtke ili rade u tvrtkama sunarodnjaka. Takav je slučaj i s Ozleom, obiteljska građevinska tvrtka preseljena je u Crnu Goru.

Crna Gora nas je privukla svojom kulturom, prirodom i zajedničkom povijesnom pozadinom. Procijenili smo da je to jedna od zemalja s najvećim potencijalom rasta u Europi. Zemlje u razvoju uvijek nude velike mogućnosti malim investitorima poput nas – kaže Ozlem za TVCG.

Njihov slučaj nije usamljen. U Crnoj Gori je registrirano 6.000 tvrtki čiji su vlasnici turski državljani. Dobri ekonomski uvjeti, ali i geografska blizina neki su od glavnih faktora zbog kojih se odlučuju živjeti i raditi u našoj zemlji, kažu u Turkchemu – Turskoj privrednoj komori u Crnoj Gori.

Svjesni smo da Crna Gora ima sporazum o slobodnoj trgovini s tržištem od 800 milijuna ljudi. Također, kulturno-povijesne veze Crne Gore i Turske doprinose dobrom ambijentu za poslovanje – kaže za TVCG Burhan Genc iz Turske privredne komore u Crnoj Gori.

No, dobro poslovno okruženje, tvrde naši sugovornici, ruši određene poslovne barijere.

Tu mislim na nestabilnu političku situaciju posljednjih godina, birokratske procedure, nedostatak stručne radne snage, kao i potrebu poboljšanja infrastrukture – kaže Genc.

U Crnoj Gori se stvari odvijaju sporije nego što smo očekivali i navikli. Suočavamo se s nedostatkom infrastrukture, posebice u javnom i bankarskom sektoru. Kada gledamo tursku i crnogorsku ekonomiju na srednji i dugi rok, vidimo održiviji dobitak u Crnoj Gori – kaže Erdam Polat.

Važnost letova
Stoga, kažu u Turkchemu, treba poboljšati zračnu povezanost ne samo s Istanbulom nego i s drugim gradovima u Turskoj jer bi se time otvorile nove mogućnosti.

Povećanje broja letova između dviju zemalja moglo bi pridonijeti daljnjem razvoju turizma i gospodarske suradnje dviju zemalja – kaže Genc.

Kao najzanimljivija područja za poslovanje turski investitori navode turizam, energetiku i građevinarstvo, ali u posljednje vrijeme, kaže Turkceham, sve je više interesa za ulaganja u poljoprivredu.

Komentirajte prvi

New Report

Close