Trošarine na gorivo u Crnoj Gori veće za 15 posto od 6. prosinca

Autor: Poslovni dnevnik , 02. prosinac 2022. u 06:15
Cijena eurodizela od utorka će pasti tri, umjesto 11 centi, a benzina cent, umjesto 11 centi/D. Jaramaz/PIXSELL

Trošarine na gorivo u Crnoj Gori od sljedećeg će tjedna biti veće za 15 posto, čime će država povećati cijenu eurodizela za osam i benzina za 10 centi, s uračunatim PDV-om.

Trošarine na gorivo u Crnoj Gori od sljedećeg će tjedna biti veće za 15 posto, čime će država povećati cijenu eurodizela za osam i benzina za 10 centi, s uračunatim PDV-om.

Ipak, od utorka, naftni derivati najvjerojatnije neće poskupjeti, jer bi, prema sadašnjim parametrima, cijene goriva trebale biti smanjene za 11 centi.

Tako da bi najpravilnije bilo reći da će crnogorska Vlada sljedećeg tjedna građane zakinuti za pojeftinjenje goriva za 11 centi, zaključuje portal me.eKapija.com.

Ako stanje ostane kao sada, to bi značilo da će cijena eurodizela od utorka pasti tri, umjesto 11 centi, a benzina cent, umjesto 11 centi.

Trošarine na gorivo su mjesecima bile umanjene za 50 posto. Vlada je počela smanjivati trošarine od svibnja, dva mjeseca nakon što su cijene goriva drastično porasle uslijed sukoba u Ukrajini. Akciza za dizel je 44 centa po litru, a za benzin 54,9 centi po litru.

Međutim, odlukom od 27. listopada, tehnička je Vlada odlučila da povećati trošarine za 10%, odnosno da budu umanjene za 40% od 8. studenog do 5. prosinca, a da od 6. prosinca, sljedećeg utorka, trošarine budu umanjene 25%, odnosno da se uvećaju za 15 posto.

Od utorka će trošarine na dizel biti 33 centa po litru, a na benzin 41,2 centa, dok su sada 26,4 centa za dizel, a 32,9 centi za benzin. Cijena benzina sada iznosi 1,44, odnosno 1,48 eura po litri, dok je cijena eurodizela 1,55 eura po litri. Lož ulje košta 1,66 eura po litri, s tim što za njega nije smanjivana trošarina.

Od narednog obračuna i lož ulje, koje je bilo skuplje i po 30 centi od dizela i benzina, koštat će gotovo kao i dizel. Aktualne će cijene goriva vrijediti do ponedjeljka, 5. prosinca, dok će od utorka u ponoć stupiti na snagu nove cijene goriva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close