Tri scenarija za Aerodrome Crne Gore, ključna riječ modernizacija

Autor: Poslovni dnevnik , 13. veljača 2024. u 05:33
Foto: Shutterstock

Vlada će odlučiti hoće li nekoj od tvrtki dati koncesiju, hoće li se raspisati novi javni poziv ili će Aerodrom koristiti vlastite resurse i uz pomoć kredita krenuti u modernizaciju.

Vlada bi na ljeto trebala donijeti odluku o davanju zračnih luka u koncesiju, kazali su Pobjedi u Ministarstvu prometa i pomorstva.

– Očekujemo da će procedura biti okončana tijekom ljetnih mjeseci, nakon čega će Vlada donijeti odluku hoće li nekoj od tvrtki dati koncesiju, hoće li se raspisati novi javni poziv ili će zračne luke koristiti vlastite resurse i uz pomoć kredita krenuti u modernizaciju – poručili su Pobjedi iz tog Vladinog resora.

Povećati efikasnost
U resoru koji vodi Filip Radulović smatraju da je potrebno osigurati moderniju i učinkovitiju aerodromsku infrastrukturu koja bi doprinijela gospodarskoj i turističkoj ekspanziji Crne Gore.

– Evidentno je da je potrebno modernizirati crnogorske zračne luke, što je navela i Europska komisija u najnovijem izvješću o napretku Crne Gore. U tom izvješću piše da Crna Gora mora modernizirati zračne luke, te da bi se koncesijom riješila ograničena dostupnost naše zemlje.

Ono što je nužno je da se o ovom procesu mora odlučiti jer je neodgovorno od 2019. godine zainteresirane koncesionare držati u neizvjesnosti – poručili su iz Ministarstva. Iz tog odjela podsjetili su da je Vlada nedavno dala suglasnost za početak druge faze natječaja. Trenutno se, kako navode, vode pregovori s istim konzultantima (IFC) koji su upoznati sa svim izazovima iz prethodnog razdoblja.

Rizici koncesije

Vladan Drašković, izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, ne protivi se koncesiji, ali dodaje da “moramo biti svjesni svih rizika takvog aranžmana”.

– Kada se postigne dogovor i riješe sve sporne točke iz prethodnog razdoblja, tada će se definirati uvjeti koje trebaju zadovoljiti sve zainteresirane tvrtke. Na ovaj način Ministarstvo i Vlada djeluju preventivno i štite interes države – priopćili su iz Ministarstva prometa.

Vladan Drašković, izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, nedavno je za Pobjedu rekao da se ne protivi koncesiji, ali je dodao da “moramo biti svjesni svih rizika takvog aranžmana”.

– Gubitak upravljačkog utjecaja cijena je koju društvo mora platiti ulaskom u ovakvu vrstu javno-privatnog partnerstva, dok je razvoj nuspojava funkcije maksimiziranja dobiti za korisnika koncesije – rekao je ranije Drašković.

– Osobno smatram da državni monopol ne treba pretvarati u privatni, pogotovo u slučaju mogućnosti financiranja vlastitog razvoja zadovoljavajućom brzinom i upravljanjem koje će biti vođeno isključivo profesionalnim standardima – rekao je ranije Drašković.

Preduga procedura
Vlada Duška Markovića usvojila je 25. srpnja 2019. koncesijski akt i ugovor o dodjeli koncesije za korištenje zračnih luka Tivat i Podogrica.

Koncesijskim ugovorom predviđeno je 100 milijuna eura jednokratne naknade za proračun i 200 milijuna eura ulaganja u idućih 30 godina. Ministarstvo prometa raspisalo je u listopadu 2019. pretkvalifikacijski natječaj za dodjelu koncesija za zračne luke na koji je pristiglo sedam prijava, kvalificirala su se četiri ponuđača, od kojih je jedan odustao.

U igri su ostali južnokorejski Incheon International Airport, luksemburška Corporacion America Airports i francusko-turski konzorcij ADP-TAV. Krajem listopada 2021. tri ponuđača, predstavila su sebe i svoje planove predstavnicima Vlade Zdravka Krivokapića, no odluke još uvijek nema. 

Komentirajte prvi

New Report

Close