Trgovina strujom na crnogorskoj burzi od 26. travnja

Autor: Poslovni dnevnik , 21. travanj 2023. u 06:27
Foto: SHUTTERSTOCK

Postoji izražen interes proizvođača svih rangova obnovljivih izvora energije za izlaskom na burzu.

Trgovanje električnom energijom na crnogorskom tržištu počet će 26. travnja, najavio je direktor državne burze električne energije (BELEN) Matija Medojević.

On je u razgovoru za Vijesti rekao da će, osim državnih energetskih kompanija Elektroprivrede (EPCG) i Crnogorskog elektrodistribucijskog sustava (CEDIS), na crnogorskom tržištu biti prisutna vodeća regionalna i europska imena iz tog segmenta gospodarstva, poput Enela, Elektroprivrede Srbije, HEP-a, slovenskih HSE i GEN-i, EFT Montenegro, koji je dio EFT grupe, te Danska Commodities.

Dodao je kako postoji izražen interes proizvođača svih rangova obnovljivih izvora energije za izlaskom na burzu, što je potpuno razumljivo, imajući u vidu da je stanje na tržištu takvo da cijena megavatsata (MWh) isplaćuje čak dvostruko više nego što su iznosile poticajne tarife.

“Spajanje sa susjednim tržištima naš je naredni cilj, ali i obveza, što bi u praksi trebalo značiti da će Crna Gora postati ravnopravan sudionik na većem i likvidnijem tržištu električne energije, gdje će zbog veće ponude i potražnje biti još bolja cijena.

Ovo je posebno važno sa stanovišta EPCG, s obzirom na to da će se osim potencijalno povoljnijih cijena i kod kupnje i kod prodaje, ostvariti i određene uštede kada je riječ o troškovima izvoza u odnosu na prodaju električne energije stranim kanalima berza”, rekao je Medojević. 

Komentirajte prvi

New Report

Close