ToMontenegro zakupio novi luksuzni zrakoplov za ljetnu sezonu

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2023. u 07:00
Foto: unsplash

Tvrtka očekuje da će zrakoplovom prevesti 120.000 putnika te da neće biti na gubitku.

Nacionalni avioprijevoznik “ToMontenegro” iznajmio je od litvanske kompanije “Heston” avion “airbus A320”, koji će u narednih sedam dana pojačati domaću flotu. Prema saznanjima “Vijesti”, avion je jučer stigao u Crnu Goru, a za dva dana bit će na novim letovima. Riječ je o luksuznom avionu sa 180 sjedala, namijenjenom duljim letovima. Avion posjeduje sve potrebne dozvole, a dobivena je i suglasnost Agencije za civilno zrakoplovstvo.

Veći avion

Ovo će biti treći avion kojim će domaći avioprijevoznik letjeti i znatno je veći od postojeća dva “Embraera E195” u vlasništvu “ToMontenegro” i koji imaju po 116 sjedišta. Avion je unajmljen na sedam mjeseci, odnosno do kraja listopada, zajedno s posadom. Fiksna cijena najma je 5,5 milijuna eura. Prema informacijama “Vijesti” iz te kompanije, ovim avionom očekuju da će prevesti više od 120.000 putnika, što bi pokrilo sve troškove njegovog zapošljavanja.

“ToMontenegro” je i prošle godine tijekom ljetne sezone unajmio avion Airbus A320 od hrvatske tvrtke “Trade Air” iz Zagreba, što se pokazalo uspješnim za kompaniju, ali i za turističku sezonu. Kako je priopćeno, kompaniji je potreban veći zrakoplov kako bi se nadolazeće razdoblje pojačanog intenziteta prometa tijekom ljetnih mjeseci iskoristilo na najučinkovitiji način i omogućilo dolazak većeg broja stranih turista s glavnih emitivnih tržišta. Prema informacijama “Vijesti”, avion je bijele boje bez ikakvih oznaka litvanske aviokompanije, pa će se po potrebi lako brendirati u bojama i oznakama “ToMontenegra”.

Kompanija je prije nekoliko dana objavila kako je iznajmila hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je Televiziji Crne Gore (TVCG).

5,5 milijuna

eura iznosi cijena najma aviona na sedam mjeseci, odnosno do kraja listopada

Zakup počinje 1. travnja i trajat će godinu dana, a osim To Montenegro, hangar će iznajmljivati ​​i JAT tehnika na određeni broj dana u mjesecu.

Zakup hangara

Dogovor o najmu hangara i ureda na podgoričkom aerodromu postignut je sa stečajnim upraviteljem MA Milanom Radulovićem, nešto više od dvije godine nakon osnivanja novog državnog avioprijevoznik. Iznajmljivanje hangara i ureda olakšat će To Crnoj Gori održavanje zrakoplova. Do sada su koristili kontejnere koje su prethodno postavili na aerodromu u Golubovcima. Uprava državnog avioprijevoznika ranije je u nekoliko navrata pokušala dogovoriti najam hangara s bivšim stečajnim upraviteljem MA Sašom Zejakom. Odmah nakon osnivanja To Montenegro odbio je njihovu ponudu da im iznajmi hangar i alate za održavanje zrakoplova za deset tisuća eura mjesečno. Umjesto toga, Zejak je od njih zatražio potpisivanje ugovora o poslovno-tehničkoj suradnji kojim bi stečajna uprava Crnoj Gori ponudila usluge održavanja zrakoplova, cateringa i drugih djelatnosti koje državna tvrtka ne obavlja. Bivši radnici MA tada su tvrdili da je cijena koju je To Montenegro ponudio za zakup hangara višestruko niža od vrijednosti zakupa, te da je zakup ušao u stečajnu masu iz koje bi trebali naplatiti svoja potraživanja. Zbog nedostatka prostora za održavanje zrakoplova, To Montenegro je tijekom 2021. iznajmio avio-hangar Vectre, koji je plaćao tisuću eura po danu.

Komentirajte prvi

New Report

Close