ToMontenegro rastao 150%, ali tko upravlja kompanijom?

Autor: Poslovni.hr , 17. listopad 2022. u 06:59
Foto: pd

Nakon odlaska Dragane Frantov Nikolić koja je šest mjeseci bila v.d. izvršne direktorice ne zna se tko potpisuje dokumente.

Vršiteljici dužnosti izvršne direktorice kompanije “ToMontenegro” Dragani Frantov Nikolić istekao je početkom listopada šestomjesečni mandat, a Vlada do danas nije imenovala novog direktora, niti je raspisala natječaj, pišu podgoričke Vijesti kojima iz nacionalnog avio-prijevoznika nisu odgovorili kada se to očekuje, kao ni iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI). Kriju se i rezultati poslovanja tvrtke koja je u ogromnom minusu i ne može funkcionirati bez daljnje pomoći Vlade, objavio je na jednoj od sjednica Vlade ministar financija Aleksandar Damjanović.

Inače je, po Statutu kompanije, izbor direktora u nadležnosti Vlade Crne Gore koja je Draganu Frantov Nikolić za v.d. imenovala 1. travnja nakon što je Predrag Todorović podnio zahtjev za sporazumni raskid ugovora. Nakon toga, raspisan je međunarodni natječaj za izbor izvršnog direktora 18. ožujka i tadašnji Odbor direktora je sredinom svibnja predložio Vladi da za izvršnog direktora kompanije imenuje Krešimira Kučka.

Kučko nije prošao

No taj izbor pravno nije bio moguć jer je natječaj istekao. Tada je bio i upitan legitimitet Odbora direktora s obzirom da su ostavke podnijeli predsjednik Filip Radulović i član Odbora Goran Đurović. Prema Zakonu o privrednim društvima ostavka jednog člana smatra se ostavkom cijelog Odbora, a on nije izabran ni u zakonskom roku od 60 dana. Vlada je 13. rujna predložila novi Odbor direktora u sastavu: Pavle Ljesar (predsjednik), Orhan Hodžić, Suad Đelović, Mirko Škerović i Vukadin Stojanović. Tada je premijer Dritan Abazović na početku sjednice kazao da se Odbor direktora hitno mora izabrati jer kompanija može ući u velike dubioze. Vijesti su pitale MKI i kad se može očekivati da Vlada izabere direktora kompanije, tko treba raspisati natječaj na koji bi se kandidati prijavili i kada će se raspisati.

”Vlada imenuje direktora, a nezahvalno je sada davati informacije kada će odluka biti donesena. Imajući u vidu kompleksnost stanja u kompaniji i na globalnom tržištu zračnog prometa, neophodno je razmotriti i predložiti kvalitetno kadrovsko rješenje za tu poziciju. Nakon obavljenih konzultacija na razini Vlade daljnji koraci bit će sprovedeni u skladu s procedurama”, odgovoreno je iz MKI.

Po pitanju izmjena statuta kompanije, objasnili su da to zahtijeva konzultacije i mišljenja nadležnih institucija, pa je preuranjeno davati bilo kakve projekcije ili predviđanja. Posljednje raspoložive podatke o poslovnim rezultatima nisu objavili navodeći da čekaju podatke s kraja trećeg kvartala. Iz nacionalne avio-kompanije Vijestima je na tu temu rečeno:

Na kraju odlična sezona

”Dramatičan rast cijena goriva uslijjed nestabilnih ekonomskih i geopolitičkih prilika imat će značajan utjecaj na poslovanje i financijski rezultat kompanije. Troškovi avio-goriva prije pandemije činili su 30% ukupnih troškova, a ove se godine očekuje još i više. Da se cijena goriva zadržala na razini od prošle godine ili 2019., procjenjuje se da bi ukupni troškovi kompanije u bili manji za oko pet milijuna eura”.

250 tisuća

putnika prevezla je u 2022. do sada ToMontenegro

No, unatoč rastu cijena, fokusirali su se da Crnu Goru povežu sa što više različitih destinacija i učine je dostupnom za veliki broj regionalnih i stranih turista. “I pored svih okolnosti od početka godine do danas prevezli smo više od 250.000 putnika i ostvarili rast od 150% u odnosu na prošlogodišnju ljetnju sezonu. Crnu Goru smo povezali sa 16 različitih destinacija”, rečeno je sredinom rujnaiz kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close