Tivat rezervirao 14 milijuna eura za investicije u infrastrukturu

Autor: Poslovni dnevnik , 13. siječanj 2023. u 07:00
Općina Tivat usvojila je rekordan budžet za ovu godinu - veći od 24 milijuna eura/Shutterstock

Usvojen je ovogodišnji budžet općine veći od 24 milijuna eura.

U općini Tivat usvojen je rekordan budžet za ovu godinu – veći od 24 milijuna eura, izjavio je predsjednik općine Željko Komnenović te najavio da slijedi realizacija brojnih projekata jer gradu i dalje nedostaju hotelski kapaciteti. Stoga, planirana su kapitalna ulaganja za što je određeno 14 milijuna eura.

“Mogu reći da su se stekli uvjeti da se izborimo za ono što smo obećali građanima, a to je da ta sredstva iz budžeta ostanu u Tivtu i da se urgentno poboljša infrastruktura”, izjavio je Komnenović agenciji CGNews, prenosi portal me.eKapija.com. Najgore je stanje u školstvu. Osnovna škola Drago Milović pohađa više od 1800 đaka i teško je organizirati nastavu u zgradi koja je projektirana za 600 učenika.

“Tivat će svakako u najskorije vrijeme dobiti novu školu u Radovićima gdje se gradi i područno odjeljenje Muzičke škole i vrtić, a investitor će prema najavama vrlo brzo biti uveden u posao. Nužni su i novi kapaciteti vrtića i Srednje škole ali, potreban je i novi veći objekt Dnevnog centra za djecu s posebnim potrebama”, kaže Komnenović.

15

posto nedostajalo je da lanjska turistička sezone dostigne rezultate iz 2019.

U prometu, posebno je važna izgradnja bulevara Jaz-Aerodrom Tivat koji će donijeti benefite svima, pa i građanima Grblja zbog čije je inicijative na njegovoj trasi projektirano čak 12 kružnih tokova. Komnenović je rekao i da je lokalna uprava na pragu raspisivanja tendera za izvođača radova za elaborat o prometu, koji bi poboljšao promet u gradu.

“Mišljenje stručnjaka je da se to može uraditi na efikasan način. Već imamo projekt za izgradnji paralelnih ulica kroz visoke gradske zone kako bi se rasteretio promet. Nekoliko je cesta u pitanju, eksproprijacija je napravljena i već su otvoreni natječaji, a neki su izvođači su već i izabrani”, objasnio je Komnenović i naglasio kao očekuje da će lakše prometovanje po gradu rasteretiti i Jadransku magistralu.

Kada je riječ o turističkoj sezoni, Komnenović ističe da su njome bili zadovoljni i da je 15% nedostajalo da ona bude kao 2019. Turistički radnici imaju dobre najave i tvrde da su njihovi kapaciteti već bukirani za ljeto ove godine.

“Tivtu i dalje fale smještajne jedinice u hotelima jer privatni sektor trenutno dominira. Posebno je vidljiv nedostatak hotelskih kapaciteta na Plavim horizontima gdje Qatari Diar zbog određenih razloga kasni i nije nam poznata njegova sudbina. Dobro je što ima interesiranja za otok Sveti Marko, dok kao nedostatak vidim to što se ne završava projekt gradnje hotela Mimoza, s obzirom na to da je na potezu Ministarstvo uređenja prostora koje mora odobriti proširenje hotela u izgradnji”, naveo je Komnenović.

Prema onome što kažu investitori, u Tivat bi trebao doći jedan od renomiranih hotelskih brendova koji imaju zahtjev za većim brojem smještajnih jedinica i bili bi klasičan, hotel što je posebno interes grada.

Komnenović je rekao da, ako se taj zahtjev ne riješi u korist investitora onda će to biti kondo hotel što znači da će to biti recepcija s apartmanima koji su u privatnom vlasništvu što ne odgovara potrebama Tivta.

“Predstoji nam valorizacija lokaliteta Župa jer postoji zanimanje za investiranje u to područje koje je najekskluzivniji dio obale na crnogorskom primorju”, naglasio je Komnenović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close