Sve je spremno za žičaru do mjesta s kojeg se pruža pogled na jedan od najljepših zaljeva na svijetu

Autor: Mladen Miletić , 10. srpanj 2023. u 06:50
Putovanje od Duba do lokaliteta Kuk trajat će nepunih 11 minuta/PD

Komercijalne vožnje žičarom Kotor – Lovćen od kraja srpnja.

Tvrtka Žičara Kotor – Lovćen priopćila je da je otvaranje za komercijalne vožnje planirano za kraj srpnja. Testiranje konstrukcije teče po planu i ulazi u finalnu fazu, uključujući i radove na povezanim objektima.

Najsuvremenija rješenja
“Kompletnim procesom testiranja rukovodi ugledna kompanija Leitner, primjenjujući protokole koji su usklađeni s najstrožijim europskim propisima koji uređuju ropeway sustave”, piše u priopćenju. Na Dan državnosti, 13. srpnja, u radnu posjetu stići će i premijer Dritan Abazović, a radovi su u finišu već godinu dana nakon polaganja kamena temeljca.

48

gondola projektirani je kapacitet na razini od 1200 putnika po satu

Ranije su iz Vlade najavili da će Abazović 13. srpnja boraviti u općini Kotor i da će tom prilikom nazočiti probnoj vožnji novoizgrađene žičare.

“Privilegij je biti dio projekta, na lokaciji s koje se pruža pogled na jedan od najljepših zaljeva na svijetu. Za nama je izazovna godina, do finalne faze smo doveli jedan od zahtjevnijih projekata na kojem smo radili, što s obzirom na iskustvo i tradiciju kompanije Leitner, dovoljno govori o karakteristikama terena, izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima, nagibu, dužini trase i ostalim izazovima koje smo uspjeli savladati”, istakao je Martin Leitner vlasnik talijanske kompanije za proizvodnju i ugradnju “ropeway” transportnih sustava – Leitner.

Implementirana su najsuvremenija rješenja, koja jamče sigurnost i udobnost u vožnji, kao i da će Crna Gora uskoro imati u pogonu žičaru na izuzetno atraktivnoj lokaciji, čija konstrukcija, kao i sigurnosna provjera i protokoli odgovaraju najvišim svjetskim standardima.

Nezavisno testiranje
Eksterno, nezavisno testiranje konstrukcije žičare provodi agencija WPK Austria – akreditirana kao inspekcijska i ispitna agencija specijalizirana u području tehnologije i ispitivanja žičara. Projekt Žičare “Kotor – Lovćen” realizira konzorcij Novi Volvox – Leitner na osnovu koncesijskog ugovora potpisanog 2021. Već 12. srpnja 2022. položen je i kamen temeljac.

Trasa Žičare polazi od Duba u općini Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1348 metara nadmorske visine. Putovanje traje nepunih 11 minuta.

Komentirajte prvi

New Report

Close