Svjetska banka povećala prognoze rasta crnogorske ekonomije

Autor: Poslovni dnevnik , 09. listopad 2023. u 06:15
Foto: Shutterstock

Očekuje se da će pad rasta osobne potrošnje tijekom sljedeće godine iu 2025. dovesti do sporijeg prosječnog rasta od 3,2 posto.

Svjetska banka (SB) je u najnovijem izvješću povećala prognoze rasta crnogorskog gospodarstva za ovu godinu na 4,8 posto.

“To je 1,5 postotnih poena više u odnosu na lipanjske prognoze”, navodi se u danas objavljenom izvješću NO o gospodarskim kretanjima za regiju Europe i srednje Azije u koje je agencija Mina-business imala uvid.

U najnovijem izvješću SB prognozira rast crnogorske ekonomije u narednoj godini od 3,2 posto, odnosno 3,1 posto u 2025. godini. To je 0,1 postotni bod ili 0,2 postotna boda više u odnosu na prognoze iz lipnja. SB očekuje da će rast u Crnoj Gori ove godine ostati snažan na razini od 4,8 posto, zahvaljujući privatnoj potrošnji i izvozu usluga, dok će investicije ostati niže.

Međutim, usporavanje globalne ekonomije opterećuje izglede Crne Gore. Očekuje se da će pad rasta osobne potrošnje tijekom sljedeće godine iu 2025. dovesti do sporijeg prosječnog rasta od 3,2 posto.

“S fiskalne strane, dok će jednokratni prihodi ove godine rezultirati nižim deficitom od planiranog od dva posto BDP-a, očekuje se da će fiskalni deficit u idućoj i 2025. godini ostati povišen na 3,9 odnosno 3,6 posto BDP-a. “, navodi se u izvješću.

Očekuje se da će javni dug porasti sa 62,1 posto BDP-a ove godine na 66,1 posto sljedeće godine. “S obzirom na zaoštravanje globalnih financijskih uvjeta i značajne financijske potrebe Crne Gore od sada do 2025. godine, neophodno je razborito fiskalno upravljanje, posebno u pogledu rashoda, uključujući provedbu reforme mirovinskog sustava i javne uprave”, smatraju u NO-u.

Politički izazovi su, dodaje se, glavni domaći rizici. Ozbiljnost nadolazećih izazova, međutim, zahtijeva snažno političko i gospodarsko upravljanje, putem pažljivo osmišljenih politika s dobrim troškovima.

U objavljenom izvješću navodi se da je procjena gospodarskog rasta u tržištima u nastajanju i zemljama u razvoju Europe i srednje Azije za ovu godinu podignuta na 2,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close