Svjetska banka blago podigla procjenu rasta crnogorske ekonomije

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2024. u 06:43
Foto: SHUTTERSTOCK

Gospodarstvo eurozone ove bi godine trebalo porasti za samo 0,7 posto, otprilike upola manje od prognoze banke prošlog ljeta.

Svjetska banka (SB) je u najnovijem izvješću blago povisila procjenu rasta crnogorskog gospodarstva za ovu godinu na 3,2 posto.

U najnovijem izvještaju o globalnim ekonomskim izgledima, u koji je agencija Mina-business imala uvid, crnogorsko bi gospodarstvo ove godine trebalo porasti 3,2 posto, što je za 0,1 postotni bod više u odnosu na lipanjsko izvješće.

No, u najnovijem izvješću predviđa rast crnogorske ekonomije u idućoj godini od 3,1 posto, što je za 0,2 postotna boda više od lipanjske prognoze.

Prošle godine, prema procjenama SB-a, crnogorsko gospodarstvo poraslo je 4,8 posto, što je više nego u lipnju, kada je prognoziran rast od 3,4 posto.

Gospodarstvo eurozone ove bi godine trebalo porasti za samo 0,7 posto, otprilike upola manje od prognoze banke prošlog ljeta. U nadolazećoj godini rast bi trebao ubrzati na 1,6 posto, što je 0,7 postotnih bodova slabije od prognoze banke u lipnju prošle godine.

Lani je aktivnost porasla tek 0,4 posto, budući da su visoke cijene energenata usporile potrošnju kućanstava i poslovanje poduzeća, posebice u industriji, a potkraj godine oslabio je i uslužni sektor, javlja SEEbiz. U SB-u ističu kontinuirani pad izvoza u uvjetima pogoršane cjenovne konkurentnosti i slabe vanjske potražnje.

“U ovoj godini rast bi se trebao stabilizirati na još uvijek anemičnih 0,7 posto. Popuštanje cjenovnih pritisaka trebalo bi poduprijeti realne plaće i povećati raspoloživi dohodak, no odgođeni učinak prethodnog zaoštravanja monetarne politike inhibirat će domaću potražnju, posebice poslovna ulaganja”, navode iz Svjetske banke.

Američko bi gospodarstvo ove godine trebalo porasti 1,6 posto i znatno usporiti u odnosu na prošlu godinu, zbog visokih kamata. Gotovo istu stopu rasta najvećeg svjetskog gospodarstva Svjetska banka očekuje iu idućoj godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close