Švicarski 8B Capital ostao jedini kandidat za zakup nikšićke Željezare

Autor: Poslovni dnevnik , 14. ožujak 2024. u 07:21
Foto: Shutterstock

Konzorcij kompanija iz Češke, Kine i Nexan Miodraga Davidovića, te švedski Uber Nordik, otpali zbog neprihvatljivih uvjeta koje su postavljali menadžmentu Elektroprivrede.

Švicarska tvrtka “8B Capital” jedina je ostala u utrci za zakup objekata nikšićke Željeznice, javila je Televizija Crne Gore.

Konzorcij kompanija iz Češke, Kine i Nexan nikšićkog biznismena Miodraga Davidovića, te švedski Uber Nordik, otpao je zbog neprihvatljivih uvjeta koje su te kompanije postavljale menadžmentu Elektroprivrede Crne Gore.

Jedini konkretni
Predstavnik švicarske tvrtke Igor Shamiz dostavio je do sada najkonkretniju ponudu, navode iz Elektroprivrede, a ukoliko ispuni sve kriterije bit će to njegov povratak u nikšićku tvornicu nakon više od 20 godina kada je bio u tadašnjem menadžmentu ruske kompanije Midland.

Nakon predaje ponuda i njihovih dopuna te nakon gotovo mjesec i pol dana čekanja, jedno je jasno – Nexan Miodraga Davidovića s partnerima iz Češke i Kine, te švedski Uber Nordik sigurno neće dobiti priliku za zakup Čeličane. Uvjeti koje su te kompanije postavljale tijekom pregovora bili su jednostavno neprihvatljivi, smatraju u upravi Elektroprivrede Crne Gore.

Shamizova šibenska epizoda

Shamiz je prije desetak godina bio i na čelu šibenskog TLM-a, ali i pod istragom pravosuđa zbog navodno nezakonitih radnji.

“Jedna ponuda bila je uvjetovana 100 milijuna eura državnih jamstava, a druga navodnom suglasnošću i dopuštenjem Elektroprivrede za izgradnju 140 MW obnovljivih izvora energije, 90 solarnih i 40 vjetroelektrana. Potonje je tražio Nexan, a u prvom slučaju riječ je o Uber Nordicu”, rekao je pomoćnik finansijskog direktora EPCG Miro Vračar, prenosi Investor.me.

Tako je u utrci za Željezarine pogone ostala samo švicarska kompanija 8B Capital, čiji je predstavnik Igor Shamiz već početkom 2000-ih u dva navrata bio u upravi Željezare, s ruskom tvrtkom Midland.

“Drugi put je bio predsjednik upravnog odbora u Željezari, u jednom od organizacijskih dijelova Midland stila, a prvi put kao predstavnik Midlanda u Željezari, za koju imamo informaciju da je bila jedna od menadžerske strukture koje su najbolje poslovale 2001. i 2002. godine”, rekao je Vračar.

Shamizu poslovanje na ovim prostorima nije strano jer je prije desetak godina bio i na čelu šibenskog aluminijskog diva, ali i pod istragom tamošnjeg pravosuđa zbog navodno nezakonitih radnji u gospodarskom poslovanju, o kojima su pisali hrvatski mediji. Iako su ostali jedini, to ne znači da će Elektroprivreda prihvatiti ponudu švicarske tvrtke.

Provjere u tijeku
“Za sada to sve pročešljavamo, nećemo sutra imati primjedbi na ovaj postupak, ni javnosti, ni države, ni radnika. I prije nego što uđemo u obligacijski odnos s tim ponuditeljem, nastojimo provjeriti mnoge stvari i doći do jasne pozicije s koje možemo potpisati ugovor”, rekao je Vračar.

Švicarci su u svojoj ponudi naveli da će u početku nastojati postići kontinuirani proizvodni ciklus u tri smjene i proizvodnju 2,5 tisuća gotovih proizvoda mjesečno. Proizvodnju bi pokrenuli s 25 angažiranih radnika, a u šestom mjesecu najma taj bi broj narastao na 150.

Komentirajte prvi

New Report

Close