Sveti Marko, najveći otok u predivnom zaljevu, prodan je kompaniji s Malte

Autor: Poslovni dnevnik , 24. lipanj 2022. u 07:00
Turističko naselje na otoku dugo je radilo u aranžmanu Putnika i francuskog Cluba Méditerranée/PD

Ruska grupa Metropol prodala je otok koji je bio u njenom vlasništvu 15-ak godina za 90 do 100 milijuna eura tvrtki J. Portelli Projects, te se očekuje da će početi gradnja za potrebe turizma.

Najveći otok u Bokokotorskom zaljevu – Stradioti, poznatiji kao Sveti Marko, promijenio je vlasnika, doznaju Vijesti.

Prema neslužbenim informacijama lista, otok koji je 15-ak godina u vlasništvu ruske grupe Metropol prodan je Maltežanima za 90 do 100 milijuna eura. Novi vlasnik je kompanija J. Portelli Projects koja se bavi nekretninsko-građevinskim poslom. Ukupna površina otoka je gotovo 340.000 kvadrata.

Urbanizacija i betonizacija
Iz kompanije s Malte nisu odgovorili Vijestima jesu li kupili otok. Niti vlada Crne Gore nema pouzdane informacije o kupoprodaji ili da će uskoro novi vlasnik predstaviti svoje planove za izgradnju na Svetom Marku.

U evidenciji Uprave za katastar i državnu imovinu gotovo sve parcele na otoku vode se na dosadašnjeg vlasnika – kompaniju Otok Sveti Marko iz Tivta. Ta tvrtka osnovana je 2007. kada je otok turistička kompanija Putnik iz Beograda prodala Metropolu, koji je imao ambiciozne planove da tamo izgradi luksuzni stambeno-turistički kompleks vrijedan najmanje 400 milijuna eura.

Tadašnja vlada, predvođena DPS-om i SDP-om, bila je voljna izaći ususret većini želja kompanije. Stoga je Ministarstvo održivog razvoja i turizma 2009. usvojilo Državnu studiju lokacije (DSL) Sektor 26 – Otok Sveti Marko, koja je u najvećoj mjeri prihvatila želje Metropola i predvidjela masovnu urbanizaciju, betonizaciju i zatvaranje pristupa javnosti na najveći dio otoka.

340.000

kvadrata površina je otoka Sveti Marko

Planirala se gradnja 80.000 kvadrata novih objekata, od čega se na hotel sa šest zvjezdica, kapaciteta 60 soba i apartmana, odnosilo 20.000 četvornih metara. Za bungalove za prodaju, veličine od 100 do 145 kvadrata, DSL je predvidio 12.000 kvadata, dok je većina površine otoka trebala ostati rezervirana za potrebe vlasnika, ukupno 74 velike luksuzne privatne vile površina od 345 do 945 kvadrata.

Metropol je pogođen financijskom krizom 2008. godine i morao je odustati od gradnje resorta. Ruski vlasnik je dijelove imovine Metropola podijelio dioničarima, a Sveti Marko postao je vlasništvo offshore kompanije Stala Property Holdings Limited iz Hong Konga, koja godinama nije ništa radila na otoku za koji je prije dvije godine istekao DSL iz 2009.

To znači da će se vlasnik otoka opet morati obratiti državnim tijelima ako želi graditi na Svetom Marku, te da će se ponovno morati raditi nova prostorno-planska dokumentacija.

Naturističko naselje
Sveti Marko obiluje maslinicima i mediteranskom šumom. Početkom 60-ih godina prošlog stoljeća izgrađeno je naturističko naselje, s kapacitetom od 1000 kreveta u bungalovima od trske, polinezijskog tipa.

Naselje je dugo radilo u aranžmanu Putnika i poznatog francuskog turoperatora Club Méditerranéea koji je dovodio bogatije turiste iz zapadnoeuropskih zemalja. Otok je napušten početkom rata u bivšoj SFRJ, a općina Tivat prestala je s njega ubirati značajne prihode.

Komentirajte prvi

New Report

Close