Sve skuplji stanovi u Crnoj Gori, najviše kupuju stranci

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Prosječna cijena kvadrata u novogradnji u Podgorici iznosi 1580 eura.

Cijene stambenih nekretnina u Crnoj Gori nastavljaju rasti, iako cijene građevinskog materijala na međunarodnom tržištu padaju, a Europska središnja banka (ECB) upozorava na “kaotičan pad” cijena nekretnina u eurozoni.

Na pitanje zašto sad rastu cijene stanova, padaju li cijene građevinskog materijala i potpuno je suprotan trend u Europi, sugovornici Vijesti iz građevinskog sektora odgovaraju kako je posljednjih mjeseci znatno porastao interes stranaca i da “ne pitaju za cijenu”.

“Više od 80.000 stranaca, uglavnom Rusa, Ukrajinaca i Turaka, koji su znatno imućniji od prosječnog građanina Crne Gore, službeno je došlo u Crnu Goru. Oni već sada čine 15 posto stanovništva i žele kupiti nekretnine.

Naše trenutne cijene stanova za njih su vrlo niske, pa oni ulažu znatne količine novca u njihovu kupnju. Sada se u Podgorici ne može naći stan ispod 1,7 tisuća eura po kvadratu, a na boljim lokacijama su znatno iznad dvije tisuće”, rekao je sagovornik Vijesti.

Ljetni uspon
Monstat je u izvješću iz lipnja naveo da je prosječna cijena kvadrata u novogradnji u Podgorici iznosila 1,58 tisuća eura. “Tijekom ljeta i sada je došlo do novog velikog rasta cijena, pa će taj prosjek u kalkulaciji za treći kvartal biti preko 1,7 tisuća eura po kvadratu. Imamo primjer uspješne prodaje lokaliteta preko Morače kod Hrama strancima po cijeni od 2,8 hiljada eura po kvadratu, a tek su postavljeni temelji za zgradu”, rekao je sagovornik lista.

Na pitanje do kada će trajati poskupljenje, kaže…. “A samo nekoliko tisuća bogatih stranaca dugoročno može značajno povećati cijene, jer sva naša građevinska operativa u cijeloj Crnoj Gori godišnje može izgraditi maksimalno tri do četiri tisuće stanova, a interes stranaca sada je veći od toga.. Cijene građevinskog materijala lani su imale veliki rast, a sada su u padu.

“Bez obzira na to, cijene će biti visoke sve dok za njih bude kupaca”, rekao je sugovornik lista. Početkom pretkrizne 2019. prosječna cijena kvadrata stana u Podgorici u komercijalnoj prodaji iznosila je, prema podacima Monstata, 1,2 hiljade eura.

Kamatne stope
Prema toj cijeni stan od 50 četvornih metara vrijedio je 60.000 eura. Tada je, prema podacima Središnje banke, prosječna efektivna kamata na stambene kredite iznosila 4,53 posto. Odnosno, za tu vrijednost stana ukupni dug za kredit koji bi se trebao otplaćivati ​​na 20 godina iznosio bi 91 tisuću eura, s mjesečnim ratama od 382 eura.

Sada, uz očekivani rast prosječne cijene kvadrata na 1,7 tisuća eura, vrijednost tog stana porasla je na 85 tisuća eura. Kamata je sada 6,42 posto, pa bi ukupan iznos duga za kredit na 20 godina bio 151.000 eura, a mjesečna rata 630 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close