Sve autoceste u Crnoj Gori koštat će između 6 i 8 milijardi eura

Autor: Poslovni.hr , 08. veljača 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Projekt izgradnje ceste Andrijevica – Peć je u fazi idejnog rješenja, a Andrijevica – Boljare je u fazi idejnog rješenja; najavljena je i gradnja Jadransko-jonske autoceste.

Sve autoceste u Crnoj Gori koštat će između 6 i 8 milijardi eura, rekao je premijer Milojko Spajić.

– I to financiranje je izvedivo, nije problem zadužiti se za kapitalni proračun. Ne treba bježati od zaduživanja za investicije, samo treba paziti da sadašnji proračun ne bude u deficitu – kazao je Spajić u razgovoru za TVCG.

Rekao je da je jako važno da se porezni sustav potpuno sredi, da se pojednostavi, da ima smisla za gospodarstvo i poduzeća, da podržava gospodarski razvoj, da svi građani profitiraju od toga.

Radovi ove godine

Drugi korak je, kazao je, izgradnja infrastrukture.

– Ne mogu se tako brzo graditi autoceste. Na njemu morate raditi godinama, potrebno je 45 koraka da ga dovršite. Za zračne luke također će nam trebati nekoliko godina da ih dovedemo u stanje kakvo želimo – istaknuo je Spajić.

Nastavak izgradnje autoceste, na dionici Mateševo-Andrijevica, počet će ove godine, potvrdio je ovih dana i ministar prometa i pomorstva Filip Radulović.

Projekt izgradnje ceste Andrijevica – Peć je u fazi idejnog rješenja, a Andrijevica – Boljare je u fazi idejnog rješenja.

– U zavisnosti od faze u kojoj se nalazimo i u svim segmentima će biti pomaka – rekao je Radulović za RTCG.

Kako ističe, Jadransko-jonska ruta je druga po važnosti nakon autoceste Bar-Boljare. Prema njegovim riječima, krajem godine planira se raspisati natječaj za izradu idejnog projekta, a tek nakon toga znat ćemo, kaže ministar, kuda će trasa ići i koliko će koštati.

Sve najave o autocestama i brzim cestama su, kako je rekao, realne.

– I od tih planova Vlada neće odustati – ustvrdio je Radulović.

Za Crnu Goru su, poručuje, iznimno važne i lokalne ceste, ponajprije tijekom turističke sezone. Rekonstrukcija ceste Tivat – Jaz bit će završena za dvije godine odnosno u siječnju 2026. godine, dok je raniji rok bio ožujak naredne godine, najavio je ministar prometa i pomorstva, Filip Radulović.

Intenzivno se radi i na obnovi željeznice. Kazao je da mu je cilj da do 2029. godine pruga od Bara do granice sa Srbijom bude potpuno rekonstruirana.

– Mogu najaviti da ćemo u veljači ove godine aplicirati tri projekta kroz Okvir za zapadni Balkan i sva tri projekta se tiču ​​željezničkog sektora – rekao je Radulović.

S druge strane, kako kaže, imamo jako lošu situaciju u željezničkim prijevoznicima te dodaje da je prilično zabrinut stanjem u tom sektoru.

Jasna vizija

– Problemi su dugovi, nedostatak stručnog kadra, višak zaposlenika. Sve to stvara složenu sliku. Mislim da smo uhvatili zadnji vlak za reakciju. Sutra će se pred Vladom naći moj prijedlog spajanja poduzeća OŽVS i ŽPCG. Smatram da je to jedini način da izbjegnemo stečaj i očekujem podršku Vlade, rekao je Radulović.

Prema njegovim riječima, bit će manje upravnih odbora i izvršnih direktora, a za dio radnika napravit će se socijalni program.

– Radimo, gradimo, ne stajemo, imamo jasnu viziju kako će Crna Gora izgledati za šest godina i od tog plana ne odustajemo ni milimetar, zaključio je Radulović.

Komentirajte prvi

New Report

Close