Struja u Crnoj Gori će poskupjeti, još se ne zna koliko

Autor: Poslovni dnevnik , 09. studeni 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

EPCG još analizira stanje na međunarodnim burzama.

Struja za kućanstva i ostale distributivne potrošače sigurno će poskupjeti u siječnju, a za koliko će postotaka biti poznato do 1. prosinca.

Do tada bi Regulatorna agencija za energetiku i regulirane komunalne djelatnosti (REGAGEN) trebala odgovoriti na zahtjev Crnogorskog elektrodistribucijskog sustava (CEDIS) za povećanje njihove stavke na računu, a do tada bi i Elektroprivreda trebala odlučiti hoće li i za koliko povećati iznos sa svoje strane.

Izračun cijene
U posljednjih 12 godina konačna cijena kilovatsata za kućanstva sa svim stavkama i porezom porasla je za 10,3%, ponajviše zbog povećanja PDV-a sa 17 na 21%. U tom razdoblju mnoge su stavke na računu dodane, obrisane ili promijenjene, tako da to nije bitno utjecalo na konačnu vrijednost. Cijena kilovatsata sa svim stavkama i porezom, prema podacima Monstata i Eurostata, na kraju prošle godine iznosila je 9,6 centi i niža je nego 2018. i 2019. kada je iznosila 10,2 odnosno 10,3 centa.

Što kaže statistika?

Cijena kilovatsata sa svim stavkama i porezom, prema podacima Monstata i Eurostata, na kraju prošle godine iznosila je 9,6 centi i niža je nego 2018. i 2019.

Stavke CEDIS-a čine oko 20% ukupnog iznosa računa, pa bi njegovo povećanje za deset posto utjecalo na rast ukupnog iznosa računa za oko dva posto. Ni u CEDIS-u ni u REGAGENU Vijestima nisu željeli reći koliko je traženo povećanje ove stavke.

EPCG ima 45 posto računa i može povećati svoj udio i bez odobrenja regulatora, ali to nije učinila već četiri godine, a i tada je to bila simbolična promjena. Iz ove kompanije Vijestima je rečeno da još uvijek analiziraju stanje na međunarodnim burzama, te da je ovo osjetljivo pitanje zbog ekonomskog i društvenog utjecaja.

Naveli su da njihov dio računa nije ni simbolično povećan od 2019. godine, a da je cijena na burzi u međuvremenu porasla za više od 100 posto.

CEDIS je prošle godine podnio zahtjev za povećanje stavke za 2023. godinu, ali ga je povukao na zahtjev Uprave vlasnika EPCG. I tadašnji ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović tražio je poskupljenje struje, što energetske kompanije nisu prihvatile.

Tehnički gubici
CEDIS-ov razlog za povećanje cijena bio je taj što, prema regulatornim pravilima, za pokriće tehničkih gubitaka moraju kupovati struju na burzi, što iznosi oko 11 centi po kilovatu, te da mogu dobiti povrat tek oko pet centi od potrošači. To je rezultiralo višemilijunskim gubicima.

Crnogorski elektroprijenosni sustav (CGES) je prošle godine tražio povećanje svoje stavke za pokriće tehničkih gubitaka na mreži, što je regulator odobrio, ali je istodobno toj tvrtki smanjio još jednu stavku jer je tvrtka povećala komercijalne prihode od korištenje podvodnog energetskog kabela za Italiju. CGES sada nije tražio povećanje svojih
stavki.

Komentirajte prvi

New Report

Close