Stratex demantira Abazovića: Ugovor o Luci Budva i dalje na snazi

Autor: Poslovni dnevnik , 10. veljača 2023. u 07:00
Država bi mogla Luku ustupiti na privremeno upravljanje Općini Budva/SHUTTERSTOCK

Vlada i koncesionar različito o korištenju Luke Budva.

Ugovor o korištenju Luke Budva, koji su 2017. sklopili Morsko dobro i Dukley Marina Company, i dalje je na snazi, tvrde iz Stratex grupe. Iz Stratex grupe, u sklopu koje posluje Dukley Marina, podsjetili su da je premijer Abazović nedavno rekao da se Luka Budva koristi bez koncesije, što bi, kako smatra, trebalo riješiti do sljedeće sjednice.

Tada je naveo da će država odlučiti da Luku ustupi na privremeno upravljanje Općini Budva, dok se ne riješi status koncesije. Iz Stratexa kažu da ugovor o korištenju pomorskog dobra traje od trenutka potpisivanja do reguliranja odnosa između korisnika i pomorskog dobra, odnosno do okončanja postupka dodjele koncesije.

Kad prestaje koncesija?
Osim toga, predviđeno je da se ugovor može produžiti sporazumom stranaka, što je i učinjeno sklapanjem 14 aneksa. “Ugovor se raskida sporazumno stranaka ili okončanjem postupka dodjele koncesije, međutim ovdje ne postoji sporazum između stranaka o raskidu navedenog ugovora, niti dokazi da je postupak dodjele koncesije raskidan”, tvrdi Stratex.

U mišljenju zaštitnice imovinsko-pravnih odnosa Crne Gore Bojane Ćirović navodi se da je evidentno da Morsko dobro nije poduzelo radnje u vezi s raskidom prvobitnog ugovora s aneksima, kojim je Luka Budva data ER-VE Montemarina (Dukley Marina), a koja je, prema odredbama Zakona o obveznim odnosima, nužna za uspostavu novog pravnog odnosa.

Ćirović je naglasila i da privremeni ugovor o korištenju morskog dobra, koji su Morsko dobro i Dukley Marina sklopili u lipnju 2017. godine, nije prestao važiti, već je to pitanje regulirano odredbama Zakona o obveznim odnosima.

Dvije činjenice
Predstavnik Dukley marine Dragan Prelević rekao je da su dvije činjenice ključne u ovoj situaciji. “Prvi je da je ugovor zakon između strana. Morsko dobro je samo strana u ugovoru prema kojem Stratex ima pravo korištenja Luke Budva do 2027. godine, na temelju priznatih ulaganja od preko 1,3 milijuna eura”, rekao je Prelević.

Prema njegovim riječima, onaj tko tvrdi suprotno mora ići na sud. “Još jedna činjenica je da je Luka Budva nestabilna i nesigurna i da su neophodna velika ulaganja. Stratex već devet godina inzistira na investicijama. Bez njih Luka Budva nema budućnost”, rekao je Prelević

Komentirajte prvi

New Report

Close