Stranci u Crnoj Gori kupili nekretnine za 370 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 19. siječanj 2023. u 07:11
Crna Gora je strancima bila zanimljiva zbog velikog broja ekskluzivnih turističko-stambenih projekata poput Porto Montenegra, Portonovog, Luštice bay/M. Lukunić/PIXSELL

U cijeloj 2021. stranci su za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori potrošili 278 milijuna eura.

Strani građani i firme kupile su u 2022. za period od siječnja do listopada nekretnine u Crnoj Gori u vrijednosti od 370 milijuna eura, što je značajno više nego ijedne godine ranije, pokazuju podaci Centralne banke, piše portal me.eKapija.com.

Podaci o prodaji nekretnina za studeni i prosinac bit će poznati u ožujku, ali bi prema očekivanjima promet u tim mjesecima mogao iznositi još oko 60-70 milijuna, pa bi ukupna vrijednost nekretnina prodanih strancima mogla dostići i iznos od 430 do 440 milijuna eura, pišu Vijesti.

U cijeloj 2021. stranci su za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori potrošili 278 milijuna eura, u 2020. – 116 milijuna, 2019. – 178 milijuna, u 2018. – 182. U posljednjih pet godina stranci su kupili crnogorskih nekretnina za 1,2 milijarda eura.

Na rast prodaje nekretnina strancima, prema riječima sugovornika Vijesti, najviše je utjecalo provođenje programa ekonomskog državljanstva, gdje su kupovinom nekretnina – apartmana u turističkim centrima na jugu za 450 tisuća eura i na sjeveru i u nerazvijenim opštinama za 250 tisuća stjecali pravo na dobijanje državljanstva.

List piše da je drugi razlog što se u periodu inflacija, kao što je bila lani, mnogi odlučuju za kupovinu nekretnina kao jednog od sigurnijih načina da njihov novac neće izgubiti na vrijednosti.

Crna Gora je strancima bila zanimljiva kao zemlja u razvoju s velikim turističkim potencijalima i zbog velikog broja ekskluzivnih turističko-stambenih projekata poput Porto Montenegra, Portonovog, Luštice bay, jer očekuju da cijene tih nekretnina neće padati, odnosno da mogu samo rasti s razvojem projekata.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, ukupna vrijednost prometa nekretnina u 2021. godini iznosila je 400 milijuna eura, a tada su prema podacima CBCG-a stranci kupili nekretnine u vrijednosti od 278 milijuna eura, što je 69% ukupnog prometa.p

Komentirajte prvi

New Report

Close