Stop eksperimentiranju sa zdravstvenim doprinosom isključivo na račun privrede

Autor: Poslovni dnevnik , 25. siječanj 2023. u 07:00
Više od 5 milijuna eura godišnje plaća za liječenje građana u inozemstvu crnogorski zdravstveni fond/G. Stanzl/PIXSELL

Crnogorsko udruženje poslodavaca upozorava da gospodarstvo ne može podnijeti i ne pristaje još jedno ishitreno odlučivanje o financiranju zdravstvenog sustava.

Crnogorsko udruženje poslodavaca reagiralo je na izjave ministra financija Aleksandra Damjanovića o preispitivanju opravdanosti ukidanja doprinosa za zdravstvo pred Ustavnim sudom što implicira da će, u slučaju pozitivne odluke suda, zdravstveni doprinos biti vraćen na staro odnosno na teret poslodavaca i zaposlenih, izvijestio je portal rtcg.me.

”Imajući u vidu značaj zdravstvenog sistema za ukupan društveno-ekonomski razvoj, njegovo financiranje je od kritičnog značaja pa će i utjecaj odluke, s tim u vezi, biti od kritičnog značaja za dalje funkcioniranje privrede i društva. To znači da se o financiranju zdravstva odluka mora donijeti na temelju stručnog i pažljivog promišljanja – ne ishitreno i pod pritiskom težine situacije”, poručuju iz Crnogorskog udruženja poslodavaca.

Preduvjet donošenja valjanog rješenja podrazumijeva, tvrde, sudjelovanje svih relevantnih društvenih subjekata u proces donošenja odluke, a to znači i obavezno učešće predstavnika privrede jer bez dobrih procedura nema ni donošenja dobrih odluka.

”Sudjelovanje gospodarstva do sada nije bilo ni približno bilo adekvatno. Dvije trećine BDP-a kojeg mi predstavljamo nije ni na koji način sudjelovalo u tom procesu, a moralo je – složit ćemo se.Sudjelovala je samo Unija poslodavaca Crne Gore koja je poduprla takvo rješenje, dajući bezrezervnu podršku programu “Europa sad”. Kao posljedicu toga danas imamo rezultat koji je nanio ozbiljne štete, posebno sustavu zdravstva, a sada prijeti da dodatno optereti gospodarstvo”, poručuju iz Crnogorskog udruženja poslodavaca.

Kakva god odluka odnosno rješenje nadležnih bilo ono će, upozoravaju u Udruženju, imati dugoročan utjecaj na uvjete funkcioniranja privrede i to se nikako ne smije smetnuti s uma.

Odluka, kažu, nikako ne bi smjela biti suprotstavljena interesima privrede već naprotiv – stimulativna po nju jer, podsjećaju, samo privreda stvara novu vrijednost, a od obima te vrijednosti ovisi životni standard svih građana.

”Tu smo lekciju već odavno trebali naučiti. Crnogorska privreda odnosno crnogorska poduzeća nikada nisu zanemarivali svoju društvenu odgovornost, tome smo svjedočili u krizi, pa neće ni u buduće, ali isto tako trebamo kao društvo razumjeti da se teret ovakvih i onakvih odluka ne može stalno tovariti na privredu.

Upozoravamo iznova, ne zato što ne marimo za zdravstvo već upravo suprotno, što brinemo za njega da ono nije održivo i u skoroj budućnosti neće biti više moguće”, zaključuje se u priopćenju Crnogorskog udruženja poslodavaca.

Član pokreta Europa sad i bivši državni sekretar Ministarstva financija Branko Krvavac tvrdi da se ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje pokazalo kao dobro jer su od tog programa benefite imali zaposleni, poslodavci i država. Istodobno bivši direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kaže da je ukidanje doprinosa bila velika greška i da će zdravstveni sustav godinama biti u problemima.

Komentirajte prvi

New Report

Close