Stižu brendovi, uloženo 200 milijuna eura, otvara se više od 2000 radnih mjesta

Autor: Poslovni dnevnik , 20. rujan 2022. u 07:00
Cilj turske kompanije je da do 2023. postane jedan od tri najuspješnija brenda u segmentu prodaje odjeće u Europi/M. Prpić/PIXSELL

Izraelskoj kompaniji BIG CEE, ruskoj Belugi i turskoj modnoj kući Waikiki u investiranju bi se trebao uskoro pridružiti i njemački trgovački lanac Lidl.

U Nikšić će uskoro stići novi investitori, najavio je predsjednik općine Marko Kovačević. Kako je rekao, Lidl je već kupio zemljište, BIG će u grad dovesti 20 svjetskih brendova, a stiže i turski LC Waikiki, piše portal eKapija.

“Kao povoljno mjesto za ulaganje Nikšić su prepoznali i ruski investitori, proizvođači svjetskog brenda votke Beluga koji će proizvoditi votku, džin i likere, a prema onome što su najavili planiraju zaposliti 300 ljudi”, pohvalio se Kovačević.

Još ništa službeno
Općinski predsjednik Kovačević rekao je da očekuje sanaciju odlagališta Mislov dol, ali i da će uskoro rad nastaviti komisija za uspostavu regionalnog reciklažnog centra u Nikšiću koji će osim povećanja kvaliteta životne sredine značiti i otvaranje novih radnih mjesta, izjavio je Kovačević.

Njemački trgovački lanac Lidl kupio je dvije parcele u Podgorici, i to na lokaciji iza zgrade Javnog servisa RTCG, poznatoj kao rupa Bolići, kao i 13,2 tisuća kvadrata zemljišta nekadašnje tvornice Radoje Dakić. Premda se u javnosti već mjesecima govori o ulasku Lidla na tržište, te novim objektima u Podgorici, Bijelom Polju i Nikšiću i otvaranju tisuću radnih mjesta, iz te se kompanije još nisu službeno oglasili o investicijama u Crnoj Gori.

Naveli su samo da stalno istražuju nova tržišta, ali da trenutno ne mogu govoriti o konkretnim lokacijama u pojedinim zemljama. Međutim, sastanak predsjednika Vlade s predstavnicima kompanije u lipnju ove godine, jasan je signal da ovaj njemački investitor ima ozbiljne planove u Crnoj Gori. Istodobno, izraelska kompanija BIG CEE preuzela je podgorički tržni centar Delta City koji odnedavno posluje pod imenom BIG Fashion.

Kako je najavljeno, BIG je u nekretnine u Crnoj Gori uložio više od 150 milijuna eura i planira zapošljavanje 300 ljudi. Pored TC Delta City, kompanija BIG je u proteklih pola godine postala vlasnik City Malla i Capital Plaze.

Četiri retail parka
Predsjednik odbora direktora kompanije BIG CEE Eitan Bar Zeev najavio je lipnju da u Crnoj Gori planiraju otvori još četiri retail parka, što bi omogućilo otvaranje oko 2000 radnih mjesta.

Zanimanje za Nikšić investitori su pokazali i u svibnju ove godine, kada su se sastali s predsjednikom općine Markom Kovačevićem.

Značajna investicija za ovaj grad, ali i cijelu Crnu Goru je i dolazak ruske kompanije Beluga, koja je kupila dio Neksana, i koja će, prema najavama u pogone i infrastrukturu investirati 50 milijuna eura, a planirano je zapošljavanje 300 radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close