Standard&Poor’s potvrdio ocjenu kreditnog rejtinga Crne Gore

Autor: Poslovni dnevnik , 08. rujan 2023. u 06:44
Foto: Shutterstock

Iz agencije poručuju da bi do poboljšanja rejtinga moglo doći u slučaju brže fiskalne konsolidacije.

Bonitetna agencija Standard & Poor’s (S&P) potvrdila je stabilne izglede Crne Gore, uz zadržavanje ocjene ‘B/B’, priopćeno je iz Ministarstva financija.

“U izvješću S&P stoji da bi do poboljšanja rejtinga Crne Gore moglo doći u slučaju brže fiskalne konsolidacije, uz širenje ekonomske baze, što bi ojačalo otpornost na vanjske šokove. U takvom scenariju očekivanja su da će neto javni dug potencijalno biti ispod 60 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), uz ostvarenje primarnog suficita”, navodi se u priopćenju.

3,2

posto trebala bi iznositi ovogodišnja stopa rasta Crne Gore

Smanjenje duga
Stabilni izgledi, kako se dodaje, odražavaju očekivanja rejting agencije da će ekonomski rast Crne Gore i dalje biti podržan rastom u sektoru turizma, koji je održan i tijekom rata u Ukrajini.

“Također se očekuje da će fiskalni deficit i platnobilančni rizici ostati pod kontrolom, kao i da će ekonomski kanali vanjskog financiranja ostati otvoreni za sve preostale financijske potrebe koje podmiruju domaće banke ili međunarodne financijske institucije (IFI)”, rekli su iz Ministarstva.

U izvješću ove kreditne agencije prognozira se da će realna stopa rasta BDP-a Crne Gore ove godine biti smanjena na 3,2 posto, nakon rasta od šest posto prošle godine.

Također se predviđa da će se, zahvaljujući snažnom rastu prihoda, deficit opće države u ovoj godini smanjiti na 3,2 posto BDP-a, s prošlogodišnjih 5,2 posto BDP-a, navodi se u priopćenju. Procjena je da se crnogorski turistički sektor uspješno oporavio nakon pandemije, a broj turista, u razdoblju od siječnja do lipnja, iznosio je 580 tisuća, što je 14,9 posto više u odnosu na isto razdoblje rekordne 2019. godine.

“Očekivanja su da će crnogorska ekonomija u srednjem roku nastaviti privlačiti izravna strana ulaganja (FDI) od oko deset posto BDP-a godišnje”, dodaju iz Ministarstva.

Izazovne prilike
Potvrda kreditnog rejtinga, unatoč svim globalnim neizvjesnostima, dokaz je da Ministarstvo financija vodi odgovornu i primjerenu financijsku i fiskalnu politiku, zbog vrlo složenih i izazovnih gospodarskih i političkih vanjskih i domaćih okolnosti.

“Ostajemo privrženi cilju očuvanja makroekonomske i financijske stabilnosti Crne Gore u najvećoj mogućoj mjeri, prevazilaženja brojnih negativnih učinaka međunarodne ekonomske krize. Temeljem najnovijih pokazatelja, koji nisu bili predmet obrade ovog izvješća, u Ministarstvu financija temeljimo očekivanje da bi u sljedećem izvješću moglo doći do poboljšanja kreditnog rejtinga”, zaključuje se u pripćenju.

U svakom slučaju, kao što su mnogi analitičari proteklih mjeseci ustvrdili, najveći izazov za Crnu Goru ostaje otplata dospjelih dugova, pa bi bilo poželjno da nova vlada čim prije bude formirana kako bi mogao otpočeti složeni proces servisiranja zaduženja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close