Standard povećan crnogorskim radnicima, ali ne i većini umirovljenika

Autor: Poslovni dnevnik , 02. svibanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Prosječna neto plaća porasla je od prosinca 2020. do veljače ove godine 46 posto.

Prosječna neto plaća u Crnoj Gori porasla je od prosinca 2020. do veljače ove godine s 527 na 771 euro ili za 46 posto, dok je prosječna mirovina porasla s 290 na 374 eura ili za 29 posto.

Za ovo razdoblje službena kumulativna inflacija prema metodologiji Monstata iznosila je 22 posto, dok je rast cijena hrane od prosinca 2020. iznosio 35 posto.

Rast plaća
Rast plaća bio je veći u odnosu na obje ove stope inflacije, pa se može reći da je standard prosječnog radnika u ovom razdoblju porastao. Do povećanja prosječnih plaća došlo je početkom prošle godine zbog programa “Europa odmah”, a početkom ove godine zbog povećanja plaća u javnom sektoru za oko 20 posto.

76

eura je crnogorska prosječna plaća veća od plaće u Srbiji

Zarade u privatnom sektoru rasle su po nižoj stopi, iako se to ne može precizno utvrditi jer se Monstat i dalje pridržava stare metodologije za izračunavanje prosječnih zarada, što onemogućava odvojeno sagledavanje kretanja zarada u javnom i privatnom sektoru. Iako se za većinu zaposlenih može reći da je u posljednje dvije godine standard povećan, za većinu umirovljenika to se ne može ustvrditi.

Prosječna mirovina povećana je za 29 posto, što je više od opće stope inflacije od 22 posto, ali znatno niže od stope prehrambene inflacije od 35 posto, na koju nažalost većina umirovljenika troši novac.

No, ova prosječna stopa rasta mirovina od 29 posto od prosinca 2020. godine postignuta je povećanjem granice najniže mirovine za gotovo 80 posto, no redovno usklađivanje rasta mirovina za te dvije godine iznosilo je samo 19 posto. Tako su samo umirovljenicima s minimalnim primanjima primanja povećana po stopi višoj od inflacije i njihova mirovina sada iznosi oko 275 eura.

Kod ostalih umirovljenika povećanje je bilo manje od opće stope inflacije, a znatno niže od rasta cijena hrane. Usklađivanje najniže mirovine nije se odnosilo na takozvane razmjerne umirovljenike, kojih je oko 11 tisuća. Ta će se razlika dijelom korigirati svibanjskim usklađivanjem mirovina.

Usklađivanje mirovina
Mirovine se sada usklađuju tri puta godišnje zbrojem 75 posto rasta plaća ili inflacije, što god je veće, i 25 posto manjeg od ta dva posto. Sada je prosječna plaća oko osam posto viša nego krajem prošle godine, inflacija je ispod jedan posto, što bi značilo da se, ako se ovakav trend nastavi i u travnju, za svibanj može očekivati ​​rast mirovina za oko 5,5 do šest posto.

Zanimljiova je usporedba zarada na razini regije. U prosincu 2020. godine prosječna plaća u Srbiji bila je 37 eura veća nego u Crnoj Gori, a sada je crnogorski prosjek 76 eura veći od srbijanskog. Prosječna plaća u Srbiji za ovo je razdoblje porasla za 23 posto.

Prosječna plaća u Crnoj Gori u prosincu 2020. bila je 23 eura veća nego u BiH, a sada je viša za 153 eura. Prosječna plaća u ovoj susjednoj državi za ovo je razdoblje porasla za 22 posto. Prosječna plaća u Hrvatskoj tada je bila 400 eura viša nego u Crnoj Gori, a sada je 335 eura. Prosječna plaća u Hrvatskoj u ovom je razdoblju porasla za 19 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close