Standard & Poor’s potvrdio ocjenu kreditnog rejtinga Crne Gore

Autor: Poslovni.hr , 08. ožujak 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Stabilni izgledi odražavaju očekivanja rejting agencije da će ekonomski rast Crne Gore i dalje biti podržan rastom u sektoru turizma.

Bonitetna agencija Standard & Poor’s (S&P) potvrdila je stabilne izglede Crne Gore, uz zadržavanje ocjene ‘B/B’.

Crnogorsko ministarstvo financija pozdravlja potvrdu kreditnog rejtinga države, ocjenjujući da je to zadovoljavajući rezultat u sadašnjim, globalnim i domaćim okolnostima, kao i potvrdu da se Vlada Crne Gore odgovorno suočava s postavljenim izazovima.

– U izvješću S&P stoji da bi se poboljšanje rejtinga Crne Gore moglo postići u slučaju brže fiskalne konsolidacije, uz širenje ekonomske baze, što bi ojačalo otpornost na vanjske šokove. U ovom scenariju očekivanja su da će neto javni dug potencijalno biti ispod 60 posto BDP-a, uz ostvarenje primarnog suficita – navodi se u priopćenju.

Stabilni izgledi odražavaju očekivanja rejting agencije da će ekonomski rast Crne Gore i dalje biti podržan rastom u sektoru turizma, koji je održan čak i tijekom rata u Ukrajini. Realna stopa rasta BDP-a Crne Gore iznosila je oko 7% u 2022. godini, dok su očekivanja da će ove godine rast biti usporen.

Komentirajte prvi

New Report

Close