Srpanjski dio turističke sezone u Budvi potpuno podbacio

Autor: Poslovni dnevnik , 26. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

I dok se ugostitelji ne mogu pohvaliti rezultatima, u Budvi najbolje posluju trgovački lanci.

Sezona u Budvi zasad nije u skladu s očekivanjima. Aleksandar Jovanović, predsjednik Udruženja restoratera Budve, potvrđuje za “Vijesti” da tijekom srpnja nisu postignuti dobri rezultati.

“Srpanj je podbacio kada je u pitanju privatni smještaj i izvanpansionska potrošnja. Gostiju trenutno ima, ali očekivanja su bila veća, s obzirom na dobru predsezonu i najave.

Budva je malo skuplja za tradicionalne goste iz regije i to je razlog manje potrošnje. Također, nova tržišta – Saudijska Arabija, Poljska i baltičke zemlje – nemaju kupovnu moć zapadnih gostiju, Skandinavaca i Britanaca”, ističe Jovanović.

Privatni smještaj
Branka Džoganović, direktorica Udruženja privatnih smještajnih kapaciteta Crne Gore, navodi da je najveći broj gostiju u privatnom smještaju u južnoj regiji iz regije i dijaspore. “Njihov dolazak uvjetovan je godišnjim odmorima, praznicima i studentskim rokovima. Došlo je do određenih pomaka i to je, osim vremenskih prilika, utjecalo na trenutno stanje.

I lani je špica sezone počela oko 20. srpnja, što se ne može nadoknaditi u nastavku sezone. Uporno neplansko upravljanje kapacitetima privatnog smještaja od strane nadležnih institucija pružatelje smještaja stavlja u prilično nepovoljan i neravnopravan položaj. Cijene su u rangu najavljenih, u pojedinim gradskim zonama čak i povoljnije. Privatni smještaj najpovoljnija je usluga u ukupnom turističkom proizvodu, ističe ona.

Roberto Viola, zakupac “Mogrene”, jedne od najpopularnijih plaža u Budvi, potvrđuje da se gužve ipak očekuju. “Trenutno smo zadovoljni sezonom, a ako se ovako nastavi, nadam se da ćemo uspjeti pokriti gubitke iz svibnja i lipnja kada je bilo dosta kiše. Tek očekujemo da krene prava špica i da se Budva napuni”, rekao je Viola.

A prema riječima vlasnika noćnih klubova, špica sezone kasni. “Ono što mi kao ugostitelji primjećujemo kroz posjete našim objektima je da sezona definitivno kasni. Činjenica je da je ljetna sezona počela tek kasnije.

Kada je riječ o ugostiteljskim objektima koji se bave noćnim životom, po čemu je Budva svjetski poznata destinacija, oni dosta zavise od privatnih pružatelja smještaja, od kojih imamo informaciju da njihova popunjenost nije na zadovoljavajućem nivou”, naglašava jedan od njih u razgovoru za “Vijesti”.

I dok se ugostitelji ne mogu pohvaliti dosadašnjim rezultatima, opći je stav turističkih djelatnika da u Budvi trenutno najbolje posluju trgovački lanci. Izvršni direktor kompanije “Megapromet”, vlasnika najjačeg lanca supermarketa “Mega market” u Budvi, Balša Mitrović rekao je “Vijestima” da su zadovoljni dosadašnjim tokom turističke sezone kada je u pitanju promet.

“Posjećenost objekata je na zadovoljavajućoj razini i za sada ostvarujemo planirane ciljeve. Znam da je cijena potrošačima uvijek bitna, ali na nju ne možemo puno utjecati jer naše cijene u najvećoj mjeri diktiraju dobavljači jer mi smo dominantno trgovac na malo i opskrbljujemo se od domaćih distributera i zastupnika raznih robnih marki i proizvođača hrane… Ekonomija uvoza, a ne proizvodna ekonomija pokazuje svoje negativne učinke.”

Brojni problemi
Luka Vučković upozorava da Budvu još uvijek čekaju brojni problemi koje hitno treba riješiti. “Osobno smatram da Grad hitno mora riješiti problem nedostatka parkinga, obilaznice za tranzitna vozila, izgraditi bolnicu te da se svi zajedno posvetimo ekologiji jer ćemo se na taj način značajnije i ozbiljnije pozicionirati na turističkoj karti svijeta.

Tek nakon značajnih infrastrukturnih projekata treba se posvetiti uređenju šetnice i kozmetici grada. Apelujem na cjelokupnu privredu i Opštinu Budva da se zajednički angažujemo da produžimo sezonu i postanemo turistički grad tokom cijele godine”, ističe on.

Komentirajte prvi

New Report

Close