Srbija izrazila spremnost za kupnju dijela ukapljenog plina iz Luke Bar

Autor: Poslovni dnevnik , 12. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Srbija spremna odmah pustiti čelične cijevi prema mjernoj stanici u Bijelom Polju.

Predsjednici Srbije i Crne Gore Aleksandar Vučić i Jakov Milatović razgovarali su u Beogradu o važnim temama – od infrastrukturnih pitanja, izgradnje autocesta koje će nas povezivati, da se od Beograda do Podgorice stiže za 4,5 sata, potrebe daljnje izgradnje željeznice, daljnje povezivanje u energetskom smislu.

Prema Vučićevim riječima, riječ je o dalekovodu Pljevlja-Bajina Bašta, gdje postoje tehničke neusklađenosti i problemi, koji su danas analizirani. Bilo je riječi i o najavi iz Crne Gore koja namjerava graditi terminal za tekući plin u Baru.

Interes Srbije
– Srbija je zainteresirana kupiti dio tog ukapljenog plina, zato smo spremni odmah pustiti čelične cijevi prema mjernoj stanici koja bi bila u Bijelom Polju. Dakle, mi imamo mjernu stanicu Zlatibor – Prijepolje – Bijelo Polje, kako bismo mogli da se povežemo i preuzmemo značajne količine – rekao je Vučić.

2,7

milijuna prostornih metara plina mogla bi dnevno iz Barta preuzimati Srbija

Naveo je da bi se dnevno moglo preuzimati 2,7 milijuna prostornih metara, što, ističe, nije dovoljno, ali bi pomoglo daljnjoj sigurnosti opskrbe i diversifikaciji opskrbe plinom u budućnosti.Podsjetimo, predstavnici Vlade Crne Gore i američkih kompanija potpisali su u svibnju memorandum s ciljem početka realizacije dva energetska infrastrukturna projekta – izgradnje terminala za uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Crnoj Gori i instalacije termoelektrane na plin čija bi opskrba išla preko terminala. Projekti terminala i termoelektrane bit će smješteni u Luci Bar, a u memorandumu o razumijevanju stoji da bi objekti mogli početi s radom do kraja 2025. godine.

O datumu početka radova i vrijednosti investicije nisu željeli govoriti, navodeći da to ovisi o mnogo faktora. Abazović je rekao da je riječ o strateškom interesu Crne Gore, odnosno projektu koji bi Luku Bar učinio prvim mjestom odakle će prirodni plin stizati u Crnu Goru.

“Ovo je za nas geopolitički značajno jer smanjuje našu ovisnost o ruskom plinu, ali prije svega pokazuje da znamo kuda želimo da se zemlja kreće u sljedećih 10, 15, 20 godina.. Luka Bar treba postati čvorište za prirodni plin.”, rekao je Abazović.

Energetska neovisnost
Naglasio je da projektom žele uključiti lokalnu zajednicu u izgradnju objekata. Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Judy Rising Reinke, koja je također prisustvovala potpisivanju memoranduma, kazala je da projekt Crnoj Gori donosi najbolje u tehnologiji, opremi, znanju i vještinama.

“Projekt će Crnoj Gori omogućiti energetsku neovisnost u razdoblju prelaska na obnovljive izvore energije”. Istaknula je da će projekt donijeti nova radna mjesta, te da će ojačati gospodarsku suradnju Crne Gore i SAD-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close