Sprema se generalni štrajk u Pošti Crne Gore

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Već je formiran štrajkaški odbor i počelo je prikupljanje potpisa članova sindikata i svih zaposlenih za podršku štrajku upozorenja i generalnom štrajku.

Jedinstveni sindikat Pošte, koji broji oko 300 članova, za ovaj četvrtak priprema štrajk upozorenja, a za početak listopada opći štrajk ako uprava ne udovolji njihovom zahtjevu za povećanjem plaća od 30 posto.

Već je formiran štrajkaški odbor i počelo je prikupljanje potpisa članova sindikata i svih zaposlenih za podršku štrajku upozorenja i generalnom štrajku, piše Dan.

Predsjednik štrajkačkog odbora Jugoslav Marković rekao je podgoričkom listu da su potpise počeli prikupljati u četvrtak te da će sljedećeg četvrtka biti organiziran jednosatni štrajk upozorenja ispred Pošte.

– Jedini zahtjev je povećanje plaća svim radnicima, osim upravi, za 30 posto. Trenutno smo u fazi prikupljanja potpisa podrške za štrajk upozorenja i generalni štrajk. Štrajk upozorenja bit će organiziran ispred svih poslovnica, jer radnici iz drugih gradova tom prilikom ne mogu doći u Podgoricu, a da pritom poštuju proces rada. Zbog toga ćemo održati štrajk upozorenja ispred poslovnica u gradovima u kojima radimo”, rekao je Marković.

Istaknuo je da se po pitanju generalnog štrajka još trebaju dogovoriti što i kako.

Marković je dodao da su upravi prvo podnijeli zahtjeve za povećanje plaće od 30 posto, veće otpremnine i neradnu subotu. “Međutim, dobili smo negativan odgovor i krenuli smo u daljnje aktivnosti”, rekao je Marković.

Osim Markovića, štrajk će voditi članovi štrajkačkog odbora Danilo Vuković, Boško Ninković, Radovan Pestorić i Miloš Bošković. Pošta Crne Gore je u 2022. imala 12 puta manju neto dobit u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju financijski izvještaji tog državnog poduzeća koji su Upravi prihoda i carina (UPC) dostavljeni s tri mjeseca zakašnjenja.

Iako su imali prihode od 18 milijuna eura, što je milijun i pol više nego 2021. godine, jedva su ostvarili dobit od samo 47,7 tisuća eura. Godinu ranije dobit je iznosila 609,6 tisuća eura, što je 12 puta više nego 2022. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close