S&P poboljšao izglede za kreditni rejting Crne Gore

Autor: Poslovni dnevnik , 05. ožujak 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

U izvješću S&P stoji da bi do poboljšanja rejtinga Crne Gore moglo doći u narednih 12 mjeseci.

Standard & Poor’s (S&P) objavio je novo izvješće za Crnu Goru, u kojem su trenutni izgledi, označeni kao “stabilni”, poboljšani na “pozitivni”, uz zadržavanje ocjene B/B, objavilo je Ministarstvo financija.

“Prema S&P metodologiji, a uzimajući u obzir ekonomske trendove i fiskalne rezultate koji su u samom izvještaju okarakterisani kao pozitivni, potrebno je napomenuti da je revidirani izgled kreditnog rejtinga za Crnu Goru znak pozitivnih kretanja gospodarstva u zemlji, kao i pozitivna očekivanja u budućnosti”, poručili su iz ministarstva. S&P procjenjuje izglede na temelju potencijalnog srednjoročnog i dugoročnog kreditnog rejtinga.

“Pri određivanju prognoze za rejting uzimaju se u obzir sve promjene ekonomskih, političkih, fiskalnih i drugih uvjeta”, objavilo je ministarstvo. Promjena izgleda u “pozitivno”, kako se dodaje, znači da srednjoročno i dugoročno može doći do povećanja rejtinga zemlje.

“U izvješću S&P stoji da bi do poboljšanja rejtinga Crne Gore moglo doći u narednih 12 mjeseci, ukoliko fiskalni rezultati budu jači od trenutno predviđenih, uz trend pada neto javnog duga.

U takvom scenariju to bi moglo biti posljedica snažnijeg gospodarskog rasta, odnosno mjera fiskalne konsolidacije”, pojašnjavaju u ministarstvu. Također, kako su naveli, do poboljšanja rejtinga moglo bi doći u slučaju jače vanjske pozicije Crne Gore u odnosu na sadašnje prognoze.

Poboljšanje izgleda na “pozitivno”, kako ocjenjuju u ministarstvu, prvenstveno odražava potencijal za daljnje jačanje fiskalnih rezultata Crne Gore tijekom ove i iduće godine. “Iako se trenutno predviđa prosječan proračunski deficit od tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za sljedeće dvije godine, Crna Gora je prošle godine imala uravnotežen proračun, koji je uglavnom bio podržan snažnim stvaranjem prihoda, ali i jednokratnim čimbenicima poput kao prihodi od ekonomskog državljanstva i donacija EU.

Prema analitičarima, daljnji rast turizma i domaće potrošnje, unapređenje porezne administracije i dodatne mjere za naplatu prihoda mogli bi podržati jače proračunske performanse Crne Gore”, navodi se u priopćenju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close