Snažan rast dobiti crnogorskih banaka u 2022.

Autor: Poslovni dnevnik , 14. ožujak 2023. u 07:00
Poslovne banke, njih jedanaest, na kraju prosinca prošle godine poslovale su s dobiti od 85,7 milijuna eura/Shutterstock

Profitabilnost je poboljšana u odnosu na isto razdoblje 2021.

Prema preliminarnim podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG), poslovne banke, njih jedanaest, na kraju prosinca prošle godine poslovale su s dobiti od 85,7 milijuna eura, što je 34 milijuna eura više nego godinu prije, kada su banke dobit od 51,7 milijuna eura.

To tržište prošlu godinu obilježili su rast kredita, depozita, imovine, kapitala, očuvana stabilnost, rast kamatnih stopa na kredite i pad kamata na štednju. Profitabilnost je poboljšana u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pišu podgoričke Vijesti.

“Najveći doprinos poslovnom rezultatu dao je rast temeljnog dohotka, odnosno rast neto prihoda od kamata, naknada i provizija. Na osnovu dostavljenih izvještaja, sve banke su iskazale pozitivan rezultat u poslovanju”, kazali su u CBCG.

Loši krediti i potraživanja (NPL) banaka na kraju prošle godine iznosili su 209,1 milijun eura i zabilježili su rast od 1,7 milijuna eura, odnosno za 0,82 posto u odnosu na usporedno godišnje razdoblje. NPL se sastoji od kredita koje banke ne mogu naplatiti i čija otplata kasni dulje od tri mjeseca.

Podaci pokazuju da je na kraju prosinca prosječna ponderirana aktivna efektivna kamatna stopa na ukupne kredite iznosila 5,92 posto, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 5,66 posto, što predstavlja rast od 0,26 postotnih bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close