Snažan rast broja stranih turista u Podgorici, posebno profitirale vinarije

Autor: Poslovni dnevnik , 24. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Turisti i gosti nisu imali primjedbi na nove cijene jer poskupljenje nije bilo drastično.

Podgorički hotelijeri i restorateri ističu da postoji tendencija povećanja broja turista u glavnom gradu iz godine u godinu, a jedan od brojnih čimbenika koji utječu na taj rast je uvođenje novih avio linija s atraktivnih emisijskih tržišta.

“Bilježimo izuzetnu popunjenost, trenutna popunjenost naših kapaciteta je gotovo 93%. S obzirom da se radi o malom hotelu, to je izuzetna popunjenost. Gosti su sa svih meridijana, sada imamo dobro zastupljeno azijsko tržište, uvođenjem izravne linije sa Saudijskom Arabijom povećao se i broj turista s tog tržišta.

Svake godine imamo novo atraktivno tržište, tako je prošle godine bilo i s Kazahstanom. Iako su turisti koji posjećuju Crnu Goru na prvom mjestu more i planine, svakako žele posjetiti i glavni grad. Vrlo često destinacija iz koje kreću na svoje putovanje je Podgorica”, rekao je za podgorički portal Bankar direktor hotela Hemera Nikola Radomirović.

Najveći interes

Osim atraktivnog Šipčanika i vinograda Plantaža, turisti zainteresirani za sve popularniji vinski turizam često posjećuju manje, privatne vinarije.

Sportski faktor
Napominje da postoje različiti faktori koji utječu na to koliko će dugo gosti ostati u glavnom gradu, pa su tako brojne sportske utakmice i prvenstva u odbojci, vaterpolu i rukometu utjecali da gosti sa zapadnih tržišta duže ostaju u Podgorici.

“Mi smo tranzitna zona, na sve načine pokušavamo zadržati turiste, jer kroz adekvatne informacije turisti mogu saznati da zaista imaju što vidjeti u Podgorici. Nadam se da će se procenat dužine boravka u budućnosti poboljšati”, rekao je Radomirović.

Kultni podgorički restoran Pod volat može se pohvaliti velikom posjećenošću stranih turista, a samim tim i dobrim prometom, ističe vlasnik restorana Džihad Lekić.

“Ove godine to je bilo posebno izraženo u ožujku i travnju, a trend se nastavio i u kolovozu. Turiste najviše privlači jelovnik s domaćom hranom, s japracima, punjenim paprikama, gulašima, ćevapima, pljeskavicama. Imamo najveću potražnju za svime što je domaće i što je u našoj proizvodnji”, rekao je Lekić.

Iako su zbog poskupljenja mesa prije četiri mjeseca morali povećati cijene, prema riječima vlasnika restorana, turisti i gosti nisu imali primjedbi na nove cijene jer poskupljenje nije bilo drastično.

Gastro ponuda
Osim ugostiteljstva i gastronomije, vino i vinarije su neizostavan segment u turističkoj ponudi glavnog grada. Osim atraktivnog Šipčanika i vinograda Plantaža, turisti zainteresirani za sve popularniji vinski turizam često posjećuju manje, privatne vinarije u kojima osim vrhunskog vina mogu kušati i tradicionalne gastronomske specijalitete. Ono što strani turisti svakako preferiraju je podgorička gastro ponuda.

“Svake godine sve je veći interes turista iz regije, Evrope i svijeta za posjetu podgoričkim vinarijama. Sve vinarije u podgoričkoj općini koje trenutno mogu primiti turiste pune su svaki dan. Vrlo je teško dobiti termin za posjetu. Tu se ističe desetak vinarija koje su unaprijedile svoje kapacitete i dovele ih na izuzetno visoku razinu te svakodnevno bilježe izniman broj turista.

Ono što se ističe u podgoričkoj općini su Vinarija Radević, Vinarija Zenta, Vinarija Krgović, Keković, Vinarija Knežević, to su vinarije koje posjećuje najveći broj turista u sezoni”, rekao je osnivač Salona vina u Podgorici, Dragutin Kontić.

Dodaje kako je interes i posjećenost iz godine u godinu sve veća jer svake godine neki od vinara proširuju svoje kapacitete, rade kušaonice, dvorišta, organiziraju ture s grupama turista, a neki primaju i grupe autobusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close