Sezona u Crnoj Gori daleko od rekordne, jedini pravi dobitnici su hoteli

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2023. u 06:55
Foto: Shutterstock

U odnosu na 2019. drugačija je struktura gostiju, sezona je kraća, platežna moć manja,
a navike i preferencije gostiju su drugačije, poručuju stručnjaci.

Turistička sezona u Crnoj Gori daleko je od rekordne i nema mjesta euforiji, najavio je suvlasnik Šajo grupe Žarko Rakčević i dodao da su hoteli mnogo bolje prošli od privatnog smještaja, restorana i ostalih u lancu.

On je za Pobjedu rekao da su dugogodišnji nagomilani problemi Instituta “Simo Milošević” uzrokovani nedostatkom strategije, nebrigom i nedostatkom stručnog menadžmenta, jer tu figuriraju “partijski vojnici”. Rakčević smatra da bi stečaj bio najgore rješenje.

Sustavni pristup
Kazao je kako je sektoru turizma potreban osmišljen, sustavan pristup, znanje i upornost kako bi bio konkurentan s turističkim proizvodima i uslugama na međunarodnom tržištu.

“To je općenito govoreći. S druge strane, naš sustav Montejos, grupa unutar Shayo Grupe koja se bavi turizmom i našim hotelima, u datim je okolnostima imala dobru sezonu. Ovih tjedana u našim hotelima dnevno boravi 3,5 tisuća gostiju, a ove sezone očekujemo 300 tisuća noćenja i solidan financijski rezultat. No, u odnosu na 2019. drugačija je struktura gostiju. Općenito, sezona je kraća, platežna moć je manja, a navike i preferencije gostiju su drugačije”, pojasnio je Rakčević.

Precizirao je da će prije korone 2019. ključni promet dobiti oni u čijim hotelima dominiraju Francuzi, Rusi i Skandinavci.

“Unatoč našoj želji za bržim povratkom na željena emisijska tržišta zapadne i sjeverne Europe, postoji nekoliko ograničavajućih faktora. Najizraženija je pristupačnost, jer je Crna Gora avio destinacija. No, postoje i drugi ozbiljni problemi”, kazao je Rakčević.

Kazao je da je uz te procese došlo i do povećanja troškova, posebice hrane i pića, koji su od 2019. drastično porasli.

“Naši hoteli imaju all inclusive koncept, a još je izraženiji problem nedostatka kvalificirane radne snage. Ovaj problem će dalje eskalirati i nadam se da će se doći do konačnog sistemskog pozicioniranja stalnog sezonskog instituta o kojem se već duže vrijeme priča i za koji mislim da može donekle ublažiti problem nedostatka kadra i smanjiti nezaposlenost,” Rakčević rekao je.

Ove godine, kako je dodao, gosti su im pretežno iz regije, BiH, Srbije, Albanije, a od udaljenijih destinacija najviše su im dolazili Poljaci, Česi, Slovenci, te manjim dijelom Francuzi, Rusi, Ukrajinci i Nijemci. Što se posezone tiče, očekuju solidan rujan, ali misli da će osim hotela imati problema.

Nužna profesionalizacija
Vile Oliva vlasnik je 27,5 posto dionica Zavoda, a kao član Upravnog vijeća Instituta žali zbog situacije u kojoj se trenutno nalazi i smatra da treba hitno nešto djelovati jer je stečaj najgore rješenje.

“Ozbiljnost i dubina krize, obveze i dugovanja koje Institut ima, nameću nužnost radikalnog raskida s dosadašnjim modelom upravljanja. To znači da umjesto stranačkih zaposlenika Zavodu treba profesionalni menadžment. Potreban je promišljen i realan poslovni plan i sistematizacija radnih mjesta.”, rekao je Rakčević.

Komentirajte prvi

New Report

Close