Samo trećina mesa na tržištu Crne Gore dolazi iz domaće proizvodnje

Autor: Poslovni dnevnik , 11. listopad 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Iako Crna Gora ima resurse i povoljnu klimu, poljoprivredna se suočava s problemima.

Ukupna domaća proizvodnja mesa iznosi oko 17.110 tona godišnje, što pokriva tek oko 36 posto ukupne potrošnje mesa u zemlji, navodi se u Programu razvoja poljoprivrede za razdoblje 2014.-2020. godine

Iako se Crna Gora može pohvaliti bogatstvom prirodnih resursa i povoljnim klimatskim uvjetima, poljoprivredni sektor se suočava sa niskom razinom iskorištenosti ovih prednosti.

Ozbiljni izazovi
Umjesto da bude nositelj domaće proizvodnje i ključni faktor ekonomske stabilnosti, poljoprivreda u Crnoj Gori se suočava sa ozbiljnim izazovima koji ograničavaju njen rast i razvoj. Poljoprivredni sektor je već desetljećima u vrlo teškoj poziciji, a tome u prilog ide i činjenica da smo kao država uvozno ovisno tržište.

17 110

tona mesa iznosi domaća proizvodnja u Crnoj Gori

Kako stoji u dokumentu Program razvoja poljoprivrede za razdoblje 2014.-2020., koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici, brojni poljoprivredni sektori nisu dostatni za potrebe ovog društva. Dakle, kada je riječ o sektoru mlijeka, prosječna godišnja proizvodnja iznosi tek oko 170 milijuna litara.

“Prema podacima Službe za selekciju stoke, prosječna mliječnost po kravi u kontroliranoj populaciji je 5077 kilograma, dok je procjena za ukupnu populaciju oko 2500 kilograma po kravi. Ovako skromni rezultati rezultat su neadekvatne ishrane, loših smještajnih kapaciteta, slabe tehničke opremljenosti, kao i problema u gospodarenju stajskim gnojem.

Buduća podrška bit će usmjerena na rješavanje ovih problema. Prosječna godišnja proizvodnja mlijeka je oko 170 milijuna litara u posljednjih 10 godina, od čega je 95 posto kravlje mlijeko. Od ukupno proizvedene količine mlijeka u 2013. godini, oko 13 posto ili 23,6 milijuna litara otkupljeno je i prerađeno u registriranim objektima za preradu mlijeka.

Ovi podaci ukazuju na dobar potencijal za daljnji razvoj. Jedan od razloga ovako niskog otkupa je usitnjenost poljoprivrednih gospodarstava kao i njihova skromna veličina, što dodatno opterećuje otkupnu mrežu”, navodi se u ovom dokumentu.

Kada je u pitanju proizvodnja mesa, situacija je još gora, s obzirom da se, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Crnoj Gori proizvodi oko 36 posto mesa za domaće potrebe, odnosno tek oko trećina.

“Ukupna domaća proizvodnja mesa je oko 17.110 tona godišnje, što pokriva tek oko 36 posto ukupne potrošnje mesa u zemlji. Oko 60 posto proizvedenog mesa u Crnoj Gori dolazi od preživača koji se pretežno uzgajaju u poluintenzivnim sustavima proizvodnje, dok svinjogojstvo nije dovoljno razvijeno. Sektor peradarstva bilježi pozitivan trend rasta, dok se proizvodnja jaja odvija u konvencionalnim kaveznim sustavima s proizvodnjom od oko 75 milijuna jaja godišnje”, navodi se u dokumentu.

Voće i povrće
Kada je riječ o sektoru voća i povrća, on je vrlo fragmentiran. Prema podacima Popisa poljoprivrede, proizvodnjom voća i povrća bavi se oko 14.000 poljoprivrednih gospodarstava, što predstavlja 32,7 posto ukupnog broja poljoprivrednih gospodarstava. Prema podacima Monstata, ratarska proizvodnja se prostire na 12.513 hektara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close