Zaposlenici potkradali banku: Sa 16,2 milijuna eura obeštećena 193 klijenta

Autor: Poslovni dnevnik , 10. kolovoz 2022. u 08:24
CKB ima 159.000 aktivnih klijenata od kojih značajnoj većini svakodnevno pruža najrazličitije usluge/Shutterstock

Sanirana financijska i reputacijska šteta bivših nesavjesnih službenika.

Crnogorska komercijalna banka (CKB) iz vlastitih je sredstava vratila 16,2 milijuna eura za 193 klijenta privatnog bankarstva, čime je nadoknađena šteta nastala zloupotrebom službenog položaja bivših zaposlenika banke, priopćio je predsjednik Upravnog odbora banke, Tamás Kamarási, javlja portal eKapija.

Komentirajući zloporabe pojedinih bivših službenika kazao je da se banka suočila sa značajnim izazovom u poslovanju, prema kojem se odredila na odlučan i transparentan način.

“Izdvojio bih tri prioriteta koja smo imali u sanaciji štete: apsolutnu zaštitu interesa klijenata, intenzivnu suradnju s nadležnim institucijama na svim nivoima i temeljno unapređenje procesa i procedura banke. Podsjetio bih da je zloupotreba službenog položaja uočena kroz internu kontrolu poslovanja”, izjavio je Kamarási intervjuu agenciji Mina-business.

Uprava je podnijela kaznene prijave policiji i Specijalnom državnom tužilaštvu protiv zaposlenih koji su ugrozili interese klijenata i time nanijeli značajnu materijalnu štetu banci.

Potvrđena snaga banke
“Osobno smo kontaktirali s klijentima, kako bismo im predočili trenutnu situaciju i inicirali postupak utvrđivanja i vraćanja otuđenih sredstava. Na temelju te pravodobne reakcije, uspjeli smo ostvariti naš primarni cilj koji smo od početka isticali, a to je da će svaka utvrđena šteta pričinjena klijentima biti u potpunosti nadoknađena”, pojasnio je Kamarási.

On smatra da je sve što se proteklih mjeseci događalo u CKB potvrdilo da banka ima snagu i resurse da odgovori na tako jak udar na njenu reputaciju i korporativne vrijednosti.

“Kada govorim o resursima i snazi, ne mislim isključivo na činjenicu da smo najveća banka na crnogorskom tržištu s parametrima kapitaliziranosti i likvidnosti koji su znatno iznad zakonom propisanog minimuma.

Vjerujem da odgovor koji smo pružili govori dosta o zrelosti naše organizacije i spremnosti da prepoznamo i učinkovito eliminiramo izolirane slučajeve loše i neetičke poslovne prakse. Vrlo sam ponosan na kolegice i kolege koji su u ovom zahtjevnom periodu uložili maksimalne napore u saniranju štete”, rekao je Kamarási.

Crnogorska komercijalna banka ima otprilike 159.000 aktivnih klijenata od kojih značajnoj većini, već 20 godina, svakodnevno pruža najrazličitije usluge iz bankarskog poslovanja. Stoga, istaknuo je Kamaraši, od presudnog značaja bilo je kako ćete se odrediti prema uzroku problema i na koji način ćete ga riješiti.

Banka je, prema njegovim riječima, osim potpunog nadoknađivanja utvrđene štete, provela mnogobrojne aktivnosti koje su suštinski unaprijedile sustav internih kontrola, čime su mogućnost zloupotrebe sveli na najmanju moguću mjeru.

“O dijelu novih implementiranih mjera smo u kontinuitetu informirali klijente. Također, intenzivno radimo na tome da i druge procedure i procese u banci značajno ubrzamo i osuvremenimo. Sudeći prema povratnim informacijama i konkretnim poslovnim rezultatima, zaključio bih da sve što smo poduzeli daje rezultate, kao i da smo sačuvali povjerenje i naklonost klijenata”, naglasio je Kamarási.

Na pitanje je li zadovoljan suradnjom s nadležnim institucijama, odgovorio je da zbog poštovanja postupaka koji se provodi ne smije komentirati pojedinosti.

“Izolirani slučajevi neetičke poslovne prakse kojima smo bili izloženi uzrokovali su značajnu materijalnu i reputacijsku štetu banci i nemam dilemu da će dobiti pravedan sudski epilog. Utvrđivanje činjenica i uspješno okončanje pokrenutih postupaka je od nemjerljivog značaja za banku, klijente i sve savjesne zaposlenike banke”, izjavio je Kamarási.

Izvrsna suradnja s CBCG
Kada je riječ o suradnji s nadležnim institucijama, istaknuo je Crnogorsku centralnu banku (CBCG), koja je u svojoj nadležnosti provela sve nužne aktivnosti kojima je cilj brže i efikasnije otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

Kamarási smatra da je crnogorski bankarski sistem stabilan i profitabilan, kao i da je korona krizi pokazao fleksibilnost i spremnost da se brzo prilagodi novonastalim okolnostima, čime je izbjegnut značajan pad ekonomskih aktivnosti.

“Zahvaljujući transparentnim i uspješnim makroprudencijalnim mjerama CBCG očuvana je njegova stabilnost, što je potvrđeno i u izvještajima Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i drugih relevantnih institucija. Osim toga, blagovremena i dobro profilirana intervencija Centralne banke Crne Gore u pandemiji direktno je doprinijela snažnom oporavku domaće ekonomije u prošloj godini”, ocijenio je Kamarási.

Podsjetio da je još jedan značajan test za crnogorski bankarski sistem bio i AQR projekt koji je dodatno istaknuo stabilnost bankarskog sistema kroz zadovoljavajuću kvalitetu aktive banaka.

“Finalni rezultati AQR provjere CKB-a su izuzetni. Koeficijent solventnosti banke je neznatno korigiran sa 23,67 posto na 23,11 posto što je značajno više od zakonom predviđenog minimuma od deset posto. Ostvareni rezultat svjedoči o izuzetnom kvalitetu upravljanja rizicima u kreditiranju i visokoj sposobnosti banke da pokrije rizike u svom portfoliju”, naveo je Kamaraši.

Mišljenja je da bankarski sustav, kada je riječ o utjecaju trenutne geopolitičke situacije, ne bi trebalo promatrati izoliran od cjelokupne ekonomije.

“Svakako, jak bankarski sektor treba podržati ekonomiju, posebno dobre poslovne modele koji dugoročno mogu biti otporni na okolnosti koje su izazvane različitim krizama. Međutim, za uspješan odgovor ekonomije na krizu, poput javnozdravstvene ili trenutne izazvane ratom u Ukrajini, nužno je zajedničko djelovanje države, regulatora i banaka”, objašnjava Kamarási.

Misija: iniciranje projekata
U ovako zahtjevnim vremenima posebnu pažnju trebalo bi usmjeriti na podršku razvojnim projektima, kojima neizvjesnost na globalnom političkom i ekonomskom planu nikako ne ide u prilog. Stoga, kaže Kamaraši, vjerujem da je obaveza svih sudionika na tržištu da pravodobno prepoznaju rizike i pripreme strategiju koja može osigurati nužnu stabilnost u poslovanju i temelj za dalji razvoj.

Poziciju CKB-a u bankarskom sustavu Crne Gore ne doživljava, kaže, isključivo kroz činjenicu da je u pitanju najveća banka na tržištu.

“Misija CKB je da iniciramo projekte koji će zaista biti od koristi društvu i poslovnoj zajednici, kao i da promoviramo dobre poslovne prakse koje važe u našoj matičnoj OTP grupi. Kada to kažem, prije svega imam na umu stratešku opredijeljenost da konstantno podižemo kvalitetu usluge i pružamo što je više moguće personaliziranu uslugu.

Digitalizacija je u tom zahtjevnom procesu najveći saveznik banke. Nastojat ćemo kroz različite međusektorske suradnje i dodatno predstaviti i promovirati načela koja su u interesu klijenta, drugih banaka na tržištu, ali prije svega u interesu crnogorskog društva i ekonomije”, zaključio je Tamás Kamarásin, predsjednik Upravnog odbora Crnogorske komercijalne banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close