Ruskim investitorima ova velika država postaje milija čak i od Crne Gore

Autor: Poslovni dnevnik , 29. kolovoz 2022. u 07:00
Invazija ruskih ulagača izazvala je i znatan rast cijena nekretnina u turskim ljetovalištima/Shutterstock

Turska je jedna od rijetkih zemalja u kojoj su građani Ruske Federacije dobrodošli.

Posljednjih mjeseci, bogati Rusi masovno kupuju stanove i kuće u Turskoj, posebno na popularnoj obali Sredozemnog mora. Njihov cilj je dobiti tursku putovnicu, piše ukrajinski portal Travel RBC pozivajući se na njemačko-tursku publikaciju DTJ.

Turska rivijera obećava sunce, plaže i palme, što privlači mnoge Ruse. Zbog sankcija koje je Rusiji uveo zapad nakon ruske agresije na Ukrajinu gotovo sva europska odmarališta zatvorena su za Ruse, a Turska je jedna od rijetkih zemalja u kojoj su još dobrodošli, izvijestio je portal eKapija.

U Turskoj je sve drugačije: odmarališta koja su oduvijek bila popularna među Rusima trenutno doživljavaju “invaziju” bogatih turista iz Rusije koji pokušavaju kupiti stanove i kuće, prenosi DTJ.

‘Investicija’ 250.000 USD
Zbog sankcija koje je Crna Gora uvela pojedincima iz Rusije zamrzavanjem njihove imovine i najave ukidanja ekonomskog državljanstva, Rusi polako odustaju od ulaganja u Crnu Goru.

Istodobno, prilikom kupovine nekretnina u Turskoj otvara im se mogućnost za dobivanje “zlatne putovnice”. Stranci koji kupe nekretninu u vrijednosti od 250.000 USD i obavežu se da će je posjedovati najmanje tri godine mogu dobiti tursko državljanstvo u roku od tri mjeseca.

Perspektiva za novu putovnicu, uključujući slobodu kretanja, trenutno privlači mnoge Ruse. Agenti za nekretnine izvještavaju o znatnom porastu ruskih investicija posljednjih mjeseci. U međuvremenu, u Turskoj to je izazvalo i znatan rast cijena nekretnina.

293

ekonomska su od 317 počasnih državljanstava Crne Gore

Oni koji si mogu priuštiti kupnju stana ili vile u Turskoj prenose i svoju imovinu u tu zemlju. U turskim je lukama i znatno više jahti ruskih oligarha, primjerice, Solaris milijardera Romana Abramoviča.

Oni koji uspiju dobiti tursku putovnicu ne treba brinuti kao obični Rusi jer je Istanbul je uz Dubai, jedno od rijetkih preostalih čvorišta zračnog prometa između Rusije i zapadnog svijeta.

Osim toga, u Turskoj, usprkos zapadnim sankcijama, mnoge banke prihvaćaju novac s ruskih bankovnih kartica. Međutim, postoje iznimke – nedavno je vodeći turski prijevoznik Turkish Airlines, prestao primati rusku karticu Mir.

“Zlatne putovnice” postoje u samo nekoliko europskih zemalja. Sve češće traži se da se ukinu jer nije primjereno kupovati državljanstvo. Od početka rata u Ukrajini te se putne isprave više ne primaju u Češkoj, Portugalu, Irskoj, Španjolskoj…

‘Ulaganje’ 250-450 tisuća eura
Na “zlatnim putovnicama” Crna Gora je inkasirala od 73 do 131 milijuna eura od 7. prosinca 2020. do 15. veljače ove godine. Od tog iznosa, dvije trećine uložilo je 198 počasnih Crnogoraca iz Ruske Federacije, a trećinu 19 počasnih Crnogoraca iz Kine te Ukrajine i Libanona po 14 počasnih državljana Crne Gore. Od 317 počasnih državljanstava Crne Gore 293 su ekonomska.

Dodjela crnogorskog državljanstva strancima, odnosno investitorima, podrazumijevala je da Podgorici plate, odnosno investiraju 250-450 tisuća eura. Vlada nije objelodanila za koje su projekte dodijeljena državljanstva, a NVO sektor je upozorio da obični građani Crne Gore od tog novca nemaju koristi.

Komentirajte prvi

New Report

Close