Posao za novih 300 radnika: Ruska grupa Beluga kupila dio Neksana, proizvodit će votku, viski i džin

Autor: Poslovni dnevnik , 04. kolovoz 2022. u 08:20
Foto: Shutterstock

Posao u novom pogonu žestokih pića dobit će 300 radnika, a najavljeno je da će izvoz kompanije biti veći od cjelokupnog crnogorskog izvoza.

Nikšićka destilerija, dio kompanije Neksan, u vlasništvu Miodraga Dake Davidovića, prodana je Aleksandru Mecetinu, vlasniku jedne od najvećih ruskih grupa za proizvodnju alkoholnih pića Beluga.

Kako je najavljeno, u Nikšiću će se proizvoditi žestoka pića: votka, džin i viski. U objekte i infrastrukturu uložit će se oko 50 milijuna eura, a očekuje se zapošljavanje čak 300 radnika.

Kontroverzni poduzetnik
Potpisivanju kupoprodajnog ugovora bili su nazočni i Goran Đurović, crnogorski ministar ekonomskog razvoja i turizma i Aleksandar Damjanović, ministar financija.

Miodrag Daka Davidović istaknuo je kako je riječ o “povijesnom početku stvaranja globalnog biznisa”. “Dolazak velike kompanije u Crnu Goru predstavlja uskrsnuće Nikšića u svakom pogledu, a puno znači i za ovih 300 obitelji čiji će članovi dobiti posao u proizvodnji žestokih pića. To će dati veliki poticaj i Nikšiću i Crnoj Gori.

Velike kompanije imaju i velike koristi za druge grane gospodarstva, u transportu, špediciji, carini, lučkom poslovanju i svim podružnicama koje će surađivati ​​s ovom kompanijom”, rekao je Davidović.

50

milijuna eura uložit će se u objekte i infrastrukturu tvornice

On je dodao kako očekuju da će njihov izvoz biti veći od cjelokupnog crnogorskog izvoza. “Prelazimo u drugu kompaniju i planiramo ih još više aktivirati u ovoj djelatnosti. Imamo dvije tvornice koje će uskoro početi s radom i očekujemo da ćemo preuzeti Željezaru Nikšić i pokrenuti proizvodnju”, dodao je Davidović.

Prije rata Davidović je radio kao ekonomist u Željezari Nikšić, čiji je vlasnik kasnije bio u dva navrata. Tijekom devedesetih godina radio je kao načelnik policijske postaje u Nikšiću, a tvrtku Neksan, koja se, uz ostalo, bavi i građevinarstvom, osnovao je 1992. godine.

Kontroverznog poduzetnika crnogorski mediji dovodili su u vezu s pokušajem svrgavanja Đukanovićeve vlasti 2016., prilikom pokušaja državnog udara uz pomoć Rusije i Srbije.

Ministar Goran Đurović istaknuo je da još ima zainteresiranih za proizvodnju alkoholnih pića te da vjeruje kako će početak te djelatnosti kratkoročno donijeti korist.

Dobar marketing
“Nama je ekonomija u fokusu i zato smo danas ovdje jer nam je ekonomija prioritet”, rekao je Đurović. Ministar Aleksandar Damjanović istaknuo je kako će crnogorska vlada nastojati stvoriti sve uvjete za institucionalnu potporu kompaniji. Prema njegovim riječima, cilj je stvoriti ozbiljnu sinergiju između države i poslovnih partnera.

“Crna Gora je dosad bila poznata po dva brenda u proizvodnji alkoholnih pića, jedan je Nikšićko pivo, a drugi vino iz Plantaža. Evo trećeg u proizvodnji jakih alkoholnih pića, što znači ne samo konkretnu korist, već i ozbiljan marketing, koji nam je potreban. S financijske strane smo sretni, jer će ova kompanija pridonijeti državnom i lokalnom proračunu. Očekujemo uspješnu priču”, rekao je Damjanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close