Rusi i dalje najveći investitori u Crnoj Gori

Autor: Poslovni.hr , 10. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Investitori iz Rusije imaju vrlo mali odljev investicija iz Crne Gore, za razliku od drugih.

Najveći strani investitori u Crnoj Gori za razdoblje siječanj-svibanj ove godine su državljani Rusije, koji su uložili 52,5 milijuna eura, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Najviše novca uložili su u kupnju nekretnina, 28,9 milijuna eura, 12,3 milijuna eura u poduzeća i banke u Crnoj Gori, a 13,2 milijuna eura u interkompanijski dug – kredite svojim tvrtkama u Crnoj Gori, pišu Vijesti.

To potvrđuje da bez obzira na narušene diplomatske odnose Crne Gore i Rusije, zbog ukrajinske krize i uvođenja sankcija Rusiji, građani Rusije i dalje masovno dolaze u Crnu Goru i donose svoj kapital za ulaganje.

Da je tome tako govori i podatak da je Crna Gora za razdoblje siječanj-lipanj ove godine izdala 21,5 tisuća radnih dozvola strancima, od čega se 7,41 tisuća ili 34,3 posto od ukupnog broja odnosi na državljane Rusije.

Investitori iz Rusije imaju vrlo mali odljev investicija iz Crne Gore, za razliku od drugih. Od uloženih 52,5 milijuna eura, ruski građani su u ovih pet mjeseci iz Crne Gore izvukli 11 milijuna eura, najviše kroz prodaju nekretnina za šest milijuna.

Drugi po vrijednosti ulagači su građani i tvrtke iz Srbije koji su uložili 48 milijuna eura, od čega 26,1 milijun eura u kupnju nekretnina, 10,5 milijuna eura u kredite svojim tvrtkama u Crnoj Gori, a 8,2 milijuna eura u ulaganja u poduzeća i banaka registrovanih u Crnoj Gori.

U istom su razdoblju investitori iz ove susjedne zemlje iz Crne Gore povukli 25,3 milijuna eura, najviše kroz prodaju nekretnina, 12,4 milijuna eura.

Na trećem mjestu su investitori iz Švicarske koji su u ovih pet mjeseci u Crnu Goru uložili 39 milijuna eura.

Najviše su ulagali kroz kredite svojim tvrtkama u iznosu od 27,2 milijuna eura, izravna ulaganja u poduzeća i banke bila su vrijedna 6,6 milijuna eura, au kupnju nekretnina 5,1 milijun eura.Ulagači iz ove zemlje bili su iz Crne Gore u istom razdoblju. godine povukla 17,7 milijuna eura, od čega najviše, 10,5 milijuna, prodajom – smanjenjem udjela u tvrtkama i bankama registriranim u Crnoj Gori.

Komentirajte prvi

New Report

Close