Rus uskoro počinje graditi vile na bivšem Đukanovićevom zemljištu u Budvi

Autor: Poslovni dnevnik , 08. kolovoz 2022. u 08:07
Foto: SHUTTERSTOCK

Dmitrij Ludin kupio je od podgoričke kompanije HoldCo East 20.000 četvornih metara u podnožju brda Košljun te predao zahtjev za dobivanje suglasnosti na idejno rješenje budućeg stambenog kompleksa.

Rus Dmitrij Ludin kupio je od podgoričke kompanije HoldCo East zemljišni kompleks od 20.000 četvornih metara u podnožju brda Košljun na ulazu u Budvu, prostor koji je do prije godinu dana bio u vlasništvu tvrtke predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Global Montenegro, i predao zahtjev Glavnom državnom arhitektu za dobivanje suglasnosti na idejno rješenje budućeg kompleksa vila koje želi graditi.

Zbog toga što je zahtjev predan Glavnom državnom arhitektu, riječ je o objektima većim od 3000 kvadrata, objašnjava podgorički list.

Sporna urbanizacija
Prije nego što je u ožujku zemljište prodano Ludinu, Tajništvo za urbanizam i održivi razvoj Općine Budva izdalo je podgoričkoj kompaniji HoldCo East urbanističko-tehničke uvjete kojim je predviđeno da se na dva hektara može izgraditi stambeni kompleks od 41 vile.

Kako se navodi u dokumentu u koji su Vijesti imale uvid, pozivajući se na planski dokument Detaljni urbanistički plan (DUP) Podkošljun, koji je i dalje na snazi, na zemljišnom kompleksu može se ukupno izgraditi 29.591 kvadrata bruto građevinske površine što je 50% kvadrature Staroga grada u Budvi.

Naime, urbanističko-tehničkim uvjetima omogućeno je da vile imaju od tri do šest etaža. Površina pod objektom ne smije biti manja od 80 četvornih metara, a omogućena je fazna gradnja.

Dmitrij Ludin se 21. ožujka uknjižio na atraktivni zemljišni kompleks i nekretninu. Krajem rujna prošle godine partnerska kompanija Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića Global Montenegro ostala je bez vlasništva nad 20.000 kvadrata zemljišta u podnožju brda Košljun, kada se u katastar uknjižio HoldCo East, a koji je krajem 2020. na sebe preuzeo sve kreditne obveze koje je imala kompanija predsjednika države. To je urađeno jer Đukanovićeva tvrtka nije vratila 5 milijuna eura kredita za kupovinu zemljišta prije 15 godina.

Svih tih godina Đukanović i Rajković nisu tražili da im se izdaju urbanističko-tehnički uvjeti, odnosno nisu imali namjeru graditi na zemljištu koje je 2008. urbanizirala tadašnja općinska vlast iz redova DPS-SDP, koja je donijela kontroverzni DUP Podkošljun ispunjavajući želje vlasnika zemlje.

Nije platio porez
Da je DUP Podkošljun napravio urbanistički kaos, te da je njegovim izmjenama i dopunama bivša gradska vlast namjeravala potpuno betonizirati područje ispod brda Košljun složili su se bivši ministri održivog razvoja Branimir Gvozdenović i Pavle Radulović, koji je svaki u svome mandatu odbio dati suglasnost.

Naime, odmah nakon što je 2017. stupio na dužnost ministar Radulović je odbio dati suglasnost Općini Budva na izmjene i dopune DUP-a Podkošljun jer nije postupano u skladu s prethodnim primjedbama Ministarstva.

Kada je na čelu Ministarstva bio Branimir Gvozdenović 2016. godine također je odbijena saglasnost jer je Općina Budva ucrtala 330.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora više nego što je to nadređenim planom predviđeno.

Općina Budva i dalje vodi postupak kako bi od Đukanovićeve tvrtke naplatila dug za porez na nekretnine za zemljišni kompleks.

Komentirajte prvi

New Report

Close