‘Ruka pravde’ stiže u Crnu Goru, ubrzano se radi na boljim prometnicama

Autor: Mladen Miletić , 19. lipanj 2023. u 22:00
U ljetnim mjesecima promet na relaciji M1 Kotor - Tivat - Budva dostiže brojke od više od 30.000 vozila na dan/Z. Barišin/PIXSELL

Linija Kamenari – Lepetane rješava se novim trajektima, ali prometni problemi puno su veći.

Dobro jutro Crna Goro. Država je od trajektne linije zaključno sa 15. lipnjom uprihodila nevjerojatnih 805.000€, objavio je na svom twitter profilu aktualni premijer Dritan Abazović. U pitanju je prihod ostvaren na liniji u Bokokotorskom zaljevu Kamenari – Lepetane koja će sa turističkom sezonom biti maksimalno opterećena.

“Za samo 40 dana dostignut je iznos četiri puta veća od onoga što je država do sada profitirala na godišnjoj razini”, otkrio je Abazović najavivši i da u Crnu Goru stiže trajekt “Ruka pravde” koji je u trenutku njegove objave plovio kroz Korintski kanal nakon što je u subotu, 17. lipnja isplovio iz luke Pirej. JP Morsko dobro iz Budve kupilo je novi trajekt od grčkih vlasnika.

Taj brod se donedavno zvao Telemon, a prije nekoliko dana završena je procedura njegovog ispisa iz grčkog i upisa u crnogorski registar trgovačkih brodova, pa je Telamon još dok se nalazio u Pireju, zvanično postao “Ruka pravde” i dobio crnogorsku zastavu. U luku Zelenika trebao bi uploviti tijekom utorka.

“Ruka pravde” svakako će biti pojačanje na vrlo opterećenoj liniji u Zaljevu kroz koji, prema podacima Uprave za saobraćaj, prolazi i uvjerljivo najopterećenija crnogorska prometnica, dionica magistralnog puta M-1 Kotor – Tivat – Budva. U ljetnim mjesecima promet na toj relaciji dostiže brojke od više od 30.000 vozila na dan.

70

milijuna eura namijenjeno je za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje mreže državnih cesta u Crnoj Gori u 2023.

Samo 39,5 kilometara
Visoke brojke nose i lijepu zaradu, ali medalja ima i svoju drugu stanu – povećava se rizik od prometnih nezgoda na toj, ali i drugim cestama koje, prema ocjenama međunarodnih stručnjaka, ne zadovoljavaju potrebne standarde sigurnosti. “U Crnoj Gori, ne računajući autocestu, pet zvjezdica imaju samo dva kilometra puta od blizu 1900 kilometara cesti obuhvaćenih analizom. Samo dva posto puteva (39,5 kilometara) dobilo je ocjenu četiri ili pet zvjezdica.

Nasuprot tome, skoro 55% (više od 1000 kilometara) dobilo je najnižu ocjenu od jedne zvjezdice. Nadalje, 28 posto cesta (više od 500 kilometara) za kategoriju putnici u vozilima dobilo je samo dvije zvjezdice. Sve to pokazuje studija “Procjena sigurnosti na putevima u Crnoj Gori” čiju je izradu prije tri godine financirala Europska unija.

Prema riječima inženjera građevinarstva Nikole Arnauta iz Sektora za izgradnju, održavanje i rekonstrukciju puteva Uprave za promet, studija iz 2020. pokazala je ono što su u Crnoj Gori već znali i na čemu se kontinuirano radi, a to je dodatno poboljšanje sektora sigurnosti prometa na crnogorskim putevima.

“Stoji da je visok prosjek cesta koje su dobili nisku ocjenu, dakle više od 50 posto naše cestovne mreže, ali Uprava za promet već duže radi na tome kroz izgradnju i rekonstrukciju putnih dionica, ugradnju nove signalizacije i sustava pasivne sigurnosti prometa.

Takvi su rezultati potvrdili da su planovi Uprave za promet u kratkoročnom i srednjeročnom periodu opravdani, te da se to ogleda u broju dionica magistralnih i regionalnih puteva koje su planirane za izgradnju ili rekonstrukciju”, kazao je Arnaut dodavši da su za na neke dionice pripreme za realizaciju na terenu u finalnoj fazi (M-1 Kotor – Tivat – Budva, M-7 Nikšić – Trubjela, M-2 Mojkovac – Ribarevina).

Uprava za promet ima ove godine namijenjen programski proračun od dva milijuna eura ove godine za sektor sigurnosti prometa. Što se tiče povećanog prometa i gužvi, Upravaod 2020. godine posjeduje novoinstalirani sustav za praćenje razine prometnog opterećenja na crnogorskim putevima.

“Sustav se sastoji od 64 brojača postavljenih duž mreže državnih puteva koji 24 sata dnevno prate i razvrstavaju promet u 11 kategorija vozila, a daju nam podatke i o brzini kretanja vozila. Najopterećenijaje, bez sumnje, dionica magistralnog puta M-1 Kotor – Tivta – Budva, koja u ljetnjim mjesecima čak i prelazi 30.000 vozila na dan”, potvrdio je Arnaut dodavši i da Uprava za promet kontinuirano nastavlja raditi na unapređenju prometne infrastrukture.

Opasne prognoze
Kad su nesreće u pitanju, Arnaut navodi da su svote poražavajuće i da je minulih 14 godina na crnogorskim cestama stradalo više od 900 osoba.

“Studijom se procjenjuje da bi za razdoblje od 20 godina u nesrećama na putevima umrlo ili bi bilo ozbiljno ozlijeđeno blizu 5000 ljudi ne uloži li se u poboljšanje sigurnosti”, poručuje Arnaut.

Kao vrlo značajne projekte koji su u fazi realizacije za ovu godinu, Arnaut navodi projekt poboljšanja sigurnosti prometa u zonama škola na 15 lokacija školskih ustanova na državnim putevima, poboljšanje sigurnosti prometa na dionici M-1 Bioče – Mioska, projekt analize prometne preglednosti na magistralnim putevima M-7 Nikšić – Trubjela i M-8 Grahovo – Vilusi.

Komentirajte prvi

New Report

Close