Rudnik ugljena otvara pivovaru u Pljevljima

Autor: Poslovni dnevnik , 13. rujan 2022. u 07:00
Rudnik je spreman posijati pivarski ječam i traži partnera koji će uložiti u izgradnju pivovare/D. Špehar/PIXSELL

Iz Rudnika ugljena su priopćili da su spremni posijati pivarski ječam, nužan za proizvodnju piva.

Rudnik ugljena želi pomoći izgradnju pivovare u Pljevljima i pronaći investitora za taj posao, pišu Vijesti. Iz Rudnika ugljena su priopćili da su spremni posijati pivarski ječam, nužan za proizvodnju piva.

Od crnogorskog Ministarstva financija dobili su logističku podršku za realizaciju projekata javno-privatnog partnerstva s ciljem pronalaženja ulagača koji bi podržali izgradnju pivovare u Općini Pljevlje.

Iz Rudnika ugljena poručili su da bi otvaranje pivovare pridonijelo otvaranju novih radnih mjesta i obogatilo industrijsku proizvodnju grada, ali i cijele Crne Gore. Podsjetili su da je pivovara u Pljevljima postojala prije one u Nikšiću.

Na temelju dva austrijska dokumenata iz Državnog arhiva Bosne i Hercegovine, zaključuje se da je pivovara u Pljevljima počela s radom 1882. godine, a ne 1989. kako se ranije tvrdilo.

Početak proizvodnje piva u najsjevernijoj crnogorskoj općini vezuje se za godinu kada je austrougarska vojsku u Pljevljima počela graditi suvremenu pivovaru.

Jedan od pogona bio je izgrađen na mjestu gdje je kasnije podignuta upravna zgrada Poljoprivredno trgovinskog kombinata (PTK). Pivovara je godišnje proizvodila oko 2000 hektolitara piva.

Komentirajte prvi

New Report

Close