Rudnik uglja u Pljevljima planira proizvodnju piva i ljekovitog bilja

Autor: Poslovni dnevnik , 21. srpanj 2022. u 07:00
Ministar Damjanović pozdravio je ove projekte i izrazio spremnost da pomogne u njihovoj realizaciji/Shutterstock

Uprava je predstavila i dosadašnje aktivnosti kompanije na projektu izgradnje cementare.

Rudnik ugljena planira realizaciju značajnih projekata kao što su izgradnja cementare, proizvodnja ljekovitog bilja i određenih biljnih kultura, ali i izgradnju pivare, piše internetski portal ekapija.

Kako je priopćeno iz kompanije, direktor Milan Lekić sastao se sa ministrom financija Aleksandom Damjanovićem koji je izrazio spremnost da, shodno svojim resornim nadležnostima, pomogne u njihovoj realizaciji.

Nosioc ispred države
Lekić je predstavio Damjanoviću dosadašnje aktivnosti kompanije na projektu izgradnje cementare. Kako je kazao, od Ministarstva kapitalnih investicija su još u listopadu 2021. godine, tražene koncesije na tehnogeno ležište laporca Jagnjilo, kao i da su predstavnici bivše Vlade, u više navrata isticali da će Rudnik uglja biti nosilac cijelog projekta ispred države.

“U međuvremenu, nakon provedenog postupka javnih nabavki, izvršeno je uzorkovanje laporca i gline. Rezultati laboratorijskih ispitivanja koji se sprovode u Institutu za rudarstvo i metalurgiju Bor i u njemačkoj kompaniji Loesche GmbH, trebalo bi da budu završeni do polovine rujna”, navodi se u priopćenju.

Damjanović je predložio da se rezultati laboratorijskih ispitivanja prezentiraju u Rudniku uglja, kao i aktivnosti na daljim ispitivanjima, izradi fizibiliti studije i slično, gdje bi on, kako je rekao, kao zainteresirana strana sa zadovoljstvom prisustvovao. Lekić je predstavio i ideju o gradnjitvornice za proizvodnju piva.

”Na ustupljenom zemljištu Rudnik uglja bi zasijao pivski ječam kao neophodnu komponentu za potencijalnu proizvodnju piva, te bi na taj način stvorio pretpostavke za privlačenje investitora koji bi osigurao tehnologiju i sve neophodne preduvjete za oživljavanje pivarstva u našoj općini”, objasnio je Lekić.

Predstavnici Rudnika uglja podsjetili su da proizvodnja piva u Pljevljima ima bogatu tradiciju, da je pivara postojala još 1889. godine, čak i prije pivare u Nikšiću, i da je snabdijevala pivom sve gradove u Staroj Raškoj.

Javno-privatno partnerstvo
Ministar Damjanović pozdravio je ove projekte i izrazio spremnost da, shodno svojim resornim nadležnostima, pomogne u njihovoj realizaciji.

”On je ponudio logističku pomoć nadležnih institucija za projekte javno-privatnog partnerstva u cilju pronalaženja adekvatnih investitora koji bi, kroz ovaj model, eventualno podržali izgradnju cementare i pivare u Pljevljima, što bi donijelo nova radna mjesta i umnogome obogatilo industrijsku proizvodnju ne samo Pljevalja, nego i čitave Crne Gore”, navode iz Rudnika ugljena.

Dogovoreno je i intenziviranje komunikacije o ovim projektima između Rudnika uglja, Ministarstva financija i Vlade Crne Gore i iznalaženje optimalnih rješenja za njihovu realizaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close