Rezultati Aerodroma Tivat pate zbog gubitka tržišta istočne Europe

Autor: Poslovni dnevnik , 18. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

U srpnju ostvareno samo 61 posto prometa u usporedbi s rekordnom 2019.

Tijekom srpnja Aerodrom Tivat ostvario je promet od 170,5 tisuća putnika, što je za gotovo četvrtinu bolje nego u istom mjesecu prošle godine.

No, ono što je ostvareno u srpnju tek je manje od 61 posto obujma prometa u istom mjesecu za tivatsku zračnu luku do sada u rekordnoj 2019. godini, što pokazuje da je ova zračna luka među rijetkima na području bivše Jugoslavije koji još nisu stigli, a kamoli prestigli rezultate iz perioda prije korona krize, pišu Vijesti.

Sankcije Rusiji

Osim pandemije 2020., na loše rezultate Zračne luke Tivat presudno utječu politika i ratne prilike u istočnoj Europi – najprije sankcije Rusije Crnoj Gori u vidu potpune obustave zračnog prometa između dvije zemlje, zatim gubitak zbog EU sankcije toj zemlji i tržištu Bjelorusije, a potom i Ukrajine zbog rata u toj zemlji.

Na taj je način Zračna luka Tivat u samo tri godine izgubila više od trećine ukupnog tržišta, i to ne svojom krivnjom. Od toga se ova zračna luka, unatoč naporima Zračne luke Crne Gore da privuče nove avioprijevoznike i otvori nova tržišta za Tivat, prvenstveno iz regije srednje Azije i Bliskog istoka, nije oporavila.

Trenutačno tamošnja zračna luka ima ukupno 160 letova tjedno, što je 26 više nego u isto vrijeme prošle godine. Za Tivat trenutno leti 26 redovnih i sezonskih prijevoznika, što je sedam više nego u ovo doba prošle godine, no sve to skupa još uvijek je nedovoljno da nadoknadi ogroman broj izgubljenih letova, destinacija i prijevoznika koje je aerodrom ranije imao od Rusija, Ukrajina i Bjelorusija.

170.500

putnika imao je tivatski aerodrom u srpnju ove godine

Tijekom srpnja na pisti uz Tivatski zaljev zabilježeno je ukupno 2,13 tisuća polijetanja i slijetanja zrakoplova, što je 14 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, ali ipak 24 posto manje nego u srpnju rekordne godine. 2019. Aerodrom Tivat je od početka godine do 1. kolovoza ostvario ukupan promet od 452,18 tisuća putnika na 6,03 tisuće zrakoplovnih operacija.

Ljetna turistička sezona nije na nivou, špica kasni, a ključni problem turistički djelatnici vide u nedostatku izravnih zračnih linija i činjenici da Crna Gora nije zračno dostupna destinacija.

Manjak linija

Upozoravaju da se nakon pandemije koronavirusa nastavlja niz loših sezona, sa sve kraćom špicom sezone i sve manje elitnih gostiju, ali i da postoji mogućnost da je to posljedica visokih cijena koje su, tvrde, bile primoran platiti zbog povećanja plaća zaposlenih i poskupljenja hrane, piše Pobjeda.

Stručnjaci kažu da bez direktnih avio linija sa zapadnoeuropskog i nordijskog tržišta nema turizma ni elitnih turista. u Crnoj Gori. Ove godine Crna Gora, primjerice, ima samo 13 letova tjedno iz Njemačke koja ima 80 milijuna stanovnika i deset letova tjedno iz Francuske koja ima 60 milijuna stanovnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close