Revizor: Prva banka je ugrožena, treba joj novi vlasnik

Autor: Poslovni dnevnik , 18. svibanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Većinski vlasnik banke je Aco Đukanović, brat odlazećeg predsjednika Mila Đukanovića.

Na financijske izvještaje Prve banke za poslovanje u 2022. godini, revizorska kuća BDO dala je mišljenje s rezervom uz ocjenu da postoje “značajne neizvjesnosti koje izazivaju značajnu sumnju u pogledu sposobnosti banke da nastavi poslovanje”, kao i da nastavak poslovanja “u dogledno vrijeme ovisi o potpori dioničara banke i njihovim planovima za dokapitalizaciju”.

U jučerašnjem izvješću, objavljenom na stranicama Montenegroberze, revizor navodi da su ga dioničari obavijestili da postoji “interes za kupnju većinskog dijela dionica banke od strane strateških investitora iz Europe i regije”.

Većinski vlasnik banke je Aco Đukanović, brat odlazećeg predsjednika Mila Đukanovića, podsjećaju Vijesti. Revizor je utvrdio da je nekoliko stavki u izvješćima Prve banke netočno i da ih je potrebno ispraviti, kao i da prema tim parametrima banka sada ima ukupnu stopu adekvatnosti kapitala od 13,39 posto (a propisani limit je 10,63 posto), ukupne osnovne kapital 9,77% (propisani limit 8,63%) i redovni kapital 9,77% (propisani limit 4,5%).

“Potencijalni kumulativni učinci pitanja prikazanih u Osnovi za mišljenje s rezervom i Pozornosti našeg izvješća mogu izravno utjecati na smanjenje adekvatnosti kapitala ispod propisanih minimuma, kao i na pogoršanje ostalih pokazatelja i limita propisanih od strane Centralne banke Crne Gore, što ukazuje na postojanje materijalno značajne neizvjesnosti koja izaziva značajnu sumnju u pogledu sposobnosti banke da nastavi poslovanje u skladu s načelom kontinuiteta poslovanja”, navodi revizor.

Naveo je da bi se, prema mišljenju uprave banke, “neke od ponuda” za njezinu prodaju mogle realizirati u kratkom roku, čime bi se “stvorili potrebni uvjeti za opstanak i daljnji razvoj banke”.

Komentirajte prvi

New Report

Close