Rekonstrukcija pruge Golubovci – Bar sljedeće godine

Autor: Poslovni.hr , 09. veljača 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Riječ je o rekonstrukciji blizu 40 km otvorene pruge od Bara do Golubovca, 17 km staničnih kolosijeka, kao i šest kilometara ranžirnih kolosijeka.

Početak rekonstrukcije željezničke pruge Golubovci-Bar ne može se očekivati ​​prije sljedeće godine, a moraju se završiti interne procedure donatora i banaka, potpisati ugovori o financiranju i raspisati natječaji za izvođenje radova. Crnoj Gori će za ovaj posao biti na raspolaganju 224 milijuna, od čega će polovica biti donacije Europske komisije (EK), a ostatak krediti Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD)..

Ovo su Vijestima rekli u Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore (ŽICG).

Kako su objasnili, riječ je o rekonstrukciji blizu 40 kilometara otvorene pruge od Bara do Golubovca, 17 kilometara staničnih kolosijeka, kao i šest kilometara ranžirnih kolosijeka. Projektom je predviđena i rekonstrukcija gornjeg stroja pruge, zamjena signalno-sigurnosnih uređaja, elektrovučnih postrojenja, elemenata kontaktne mreže, a planirana je i sanacija tunela “Sozina” i klizišta Ratac.

Iz ŽICG navode da se okončanje internih procedura donatora i banaka očekuje do sredine 2024. godine, nakon čega se mogu pristupiti potpisivanju ugovora o financiranju. Kako su rekli, planirano zaduženje kod EIB-a i EBRD-a uvršteno je u prijedlog Zakona o proračunu za 2024. godinu. Iz ove holding tvrtke navode da je riječ o najvećoj pojedinačnoj bespovratnoj pomoći koju je država dobila od EK, da iznosi 112,6 milijuna kuna i da je odobrena krajem 2023. godine.

– Natječaj za izvođenje radova bit će raspisan nakon potpisivanja ugovora o zajmu/donaciji s ministarstvima prometa i pomorstva i financija te nakon što se završi sva tehnička dokumentacija vezana uz buduće radove. Projekt se priprema uz podršku Investicionog okvira za Zapadni Balkan – pojašnjeno je iz ove željezničke kompanije.

Ranije Ministarstvo kapitalnih investicija (današnje energetike i rudarstva) je u septembru 2023. zatražilo od EK bespovratnih 112,6 mil EUR za rekonstrukciju ovog dijela pruge.

Komentirajte prvi

New Report

Close