Rebalans crnogorskog proračuna zbog većih prihoda i izbora

Autor: Poslovni dnevnik , 18. svibanj 2023. u 07:00
Prihodi su rebalansom povećani za 225 milijuna, rashodi za 46 milijuna, dok je deficit prepolovljen/Shutterstock

Ministarstvo ističe da je glavni razlog za predlaganje rebalansa neočekivano povećanje prihoda, ali i financiranje izvanrednih parlamentarnih izbora.

Ministarstvo financija pripremilo je prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna koji će danas biti razmatran na Vladinom Odboru za gospodarstvo, a u Skupštinu bi trebao biti upućen do kraja tjedna.

Ministarstvo ističe da je glavni razlog za predlaganje rebalansa neočekivano povećanje prihoda, ali i financiranje izvanrednih parlamentarnih izbora. Analitičari, pak, ukazuju da je to dokaz lošeg planiranja najvažnijeg gospodarskog čina.

U jeku priče o bankrotu državne riznice, Ministarstvo financija pripremilo je rebalans ovogodišnjeg proračuna zbog, kako tvrde, povećanja prihoda. “Prihodi su znatno iznad plana. Razlozi za to su različiti, ali primjećujemo da je u travnju naplata oko 120 milijuna više od plana, a do kraja godine očekujemo 225 milijuna eura više od početnog plana. To je oko deset posto”, kaže Bojan Paunović iz Ministarstva financija.

Osim povećanja prihoda, rebalans je predložen i kako bi se u zakon uključilo 27 milijuna eura pomoći koju je Crna Gora nedavno dobila od Europske unije, kao i troškovi za održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora.

“Prije svega mislimo na 5,5 milijuna eura koji su osigurani institucijama koje očekuju organizaciju izbornog procesa. Znate da izvanredni parlamentarni izbori nisu planirani u proračunu i da postoji potreba izdvajanja sredstava za DIP i MUP.

Također, oko 3,5 milijuna eura predviđeno je u tom smislu u pričuvi, jer se izborna kampanja financira iz pričuve”, kaže Paunović. Prihodi su povećani za 225 milijuna, rashodi za 46 milijuna, dok je manjak prepolovljen.

Promjenu ključnih parametara ovogodišnjeg proračuna analitičar Mirza Mulešković tumači lošim planiranjem najvažnijeg gospodarskog akta, dok u Ministarstvu financija to demantiraju. S obzirom na to da nas izbori očekuju 11. lipnja, a da je izborna kampanja počela, pitanje je hoće li se o ovom predlogu uopće i raspravljati.

Komentirajte prvi

New Report

Close