Realizira oko 500.000 metara četvornih objekata u Crnoj Gori, ali i širom regije

Autor: Poslovni dnevnik , 28. prosinac 2022. u 07:00
Pored svih uspjeha, 2019. godine dio su svog poslovanja usmjerili na razvoj projekata u Ljubljani/Shutterstock

Kompanija Zetagradnja je dobitnik Nagrade Privredne komore za uspješno poslovanje.

Zetagradnja je od osnivanja uspjela da u raznim fazama gradnje realizira oko 500.000 metara kvadratnih stambeno-poslovnih i garažnih objekata u Podgorici, na crnogorskom primorju, a i šire, kazao je predsjednik Odbora direktora kompanije Blagota Radović, a prenosi internetski portal ekapija.

Kako je naveo, kompanija već uspješno realizira projekte u Sloveniji, a uskoro kreće i gradnja kondo hotela na Kopaoniku, te stambeno poslovnog objekta u Beogradu.

Kompanija Zetagradnja je dobitnik Nagrade Privredne komore za uspješno poslovanje. Na pitanje da li je bilo teško ostvariti rezultat kojim je zavrijedio takvo priznanje, Radović je odgovorio da je osnovna djelatnost Zetagradnje, još od osnivanja 1998. godine, projektovanje, inženjering i izgradnja stambenih i poslovnih objekata, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.

“Poznato vam je da je građevinarstvo u cjelini, kao i druge oblasti privrednog poslovanja, u prethodne dvije godine bilo pogođeno ekonomskom krizom zbog razvoja covida, uslijed čega je došlo do smanjenog broja investicija kao i procenta realizacije izgrađenih objekata”, kazao je Radović u intervjuu Glasniku Privredne komore (PKCG).

Hoteli i turizam
On je, usprkos tome, smatrao da njegova firma mora uložiti dodatna sredstva u razvoj investicija, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu, kao i u pogledu povećanja kvaliteta materijala i opreme u izgradnji objekata, kako bi spremno dočekali prestanak krize i cijenjenim kupcima pružili gotovi građevinski proizvod, koji će biti usklađen sa svim evropskim građevinskim standardima, u čemu su, nada se, uspjeli.

”Zahvaljujući savjesnom i odgovornom radu i zalaganju mojih zaposlenih, još od njenog osnivanja pa do danas, ova firma je uspjela da u raznim fazama gradnje realizira oko 500.000 metara kvadratnih stambeno-poslovnih i garažnih objekata u Podgorici, kao i na crnogorskom primorju, a i šire (u Mostaru), što je za naše prilike u Crnoj Gori zavidan obim proizvodnje u visokogradnji”, naveo je Radović.

Prema njegovim riječima, pored izgradnje stambeno-poslovnih objekata, značajan rezultat ostvarili su i u izgradnji hotelskih kompleksa i turističkih sadržaja, od kojih je izdvojio aktuelni hotel Bjelasica 1450, koji grade u Kolašinu, kategorije četiri zvjezdice, a koji se nalazi na ekskluzivnoj lokaciji nadomak Ski centra Kolašin 1450, udaljen svega nekoliko desetina metara od sada već veoma atraktivnih ski staza, koji će svoja vrata za prve posjetioce otvoriti već naredne godine.

”Također, tu je hotel Korali u Sutomoru, zatim atraktivni turistički i event kompleks Imanje Knjaz u Podgorici, kao i kondo hotel u Petrovcu”, dodao je Radović. On je kazao da određenu prednost u postizanju dobrih poslovnih rezultata, odnosno smanjenja troškova poslovanja, posebno pruža podatak o, relativno, za ovaj obim poslovanja, malom broju stalno zaposlenih u firmi – njih svega 70, od kojih 80% čini visoko stručni kadar, koji se bavi poslovima projektiranja i stručnog nadzora nad izgradnjom objekata, uz prateću logistiku.

”Inače, svu ostalu stručno-operativnu snagu na gradilištima osiguravaju naši podizvođači, koje angažiramo putem posebnih ugovora o izvođenju radova (grubi građevinski, građevinsko-zanatski i zanatski radovi) koji upošljavaju oko 500 do 600 radnika, svih majstorskih profila i struktura neophodnih za ovu vrstu djelatnosti”, naveo je Radović.

On je kazao da je posebno ponosan na visokostručni kadar u firmi, koji su vrijednim radom, trudom i svakodnevnim učenjem i zalaganjem, izrasli u vrhunski tim stručnjaka koji su zaslužni za visok rejting firme, ne samo u našoj državi, već i za njenu prepoznatljivost van granica Crne Gore.

Radović je, govoreći o planovima kompanije, kazao da je plan da nastave realizaciju započetih investicionih projekata u Podgorici na lokaciji Central Point (bivši Duvanski kombinat) kao i na lokaciji Blok 35-36 (bivši Novi prvoborac), gdje predstoji izgradnja više planiranih stambeno-poslovnih objekata sa podzemnim garažama.

”Pored toga, 2019. godine dio svog poslovanja usmjerio sam na razvoj projekata u Ljubljani, na šta sam izuzetno ponosan. Poslovanje u jednom uređenom sistemu i državi kakva je Slovenija je za mene jedinstveno iskustvo.

Prvi projekat započeo sam sa svojim poslovnim partnerom iz Slovenije, uglednim privrednikom gospodinom Rastoderom, koji je porijeklom naš čovjek, Crnogorac”, rekao je Radović. Riječ o, kako je objasnio, dva stambeno-poslovna nebodera, od po 22 kata, ukupne površine oko 45.000 kvadrata, sa četiri nivoa podzemne garaže.

Nove investicije
”Izgradnja teče planiranom dinamikom, tako da na proljeće naredne godine očekujemo da će ova investicija biti završena, kada će kupci moći preuzeti u posjed stanove i poslovne prostore. Plan mi je da nastavim i proširim poslovanje u Sloveniji, pa u tom pravcu intenzivno vodim pregovore oko kupovine novih lokacija interesantnih za nova ulaganja”, kazao je Radović.

Također, uskoro počinju izgradnju kondo hotela kategorije četiri zvjezdice na Kopaoniku, kao i stambeno-poslovnog objekta u Beogradu, na Dedinju. “Što se tiče budućnosti Zetagradnje i kakvu je vidim u perspektivi, reći ću vam prije svega u organizacionom smislu, da smatram kao neminovnim potrebu da se firma transformira u jedno moderno akcionarsko društvo, koje će se sa mješovitom vlasničkom strukturom i mješovitim upravljačkim kapitalom moći u dogledno vrijeme, probiti i na tržište EU, i koje će biti osposobljeno da, sa aspekta svih neophodnih materijalnih i nematerijalnih resursa, odgovori potrebama evropskog tržišta nekretnina i realizira i značajnije investicione projekte od sadašnjih”, kazao je Radović.

On ja za Glasnik Privredne komora kazao i da Crna Gora i države regijea imaju prioritetnu obavezu da poslovni ambijent urede tako da omoguće stabilne okvire poslovanja, razvoj poduzetništva i eliminiranje postojećih barijera, koje usporavaju investicione zahvate domaćih i stranih investitora, smatra predsjednik Odbora direktora Zetagradnje, Blagota Radović.

”Izvršna, kao i zakonodavna vlast, mora imati mnogo više osjećaja i inventivnosti za privredni razvoj, kao i da planiranom organiziranom ekonomskom politikom pozitivno utiču na unapređenje raspoloživih resursa u privrednom sektoru”, rekao je Radović u intervjuu Glasniku Privredne komore (PKCG).

On smatra da moramo imati efikasnu državnu administraciju, maksimalno posvećenu investitoru koji hoće da ulaže. “Predstavnici države treba da prate realizaciju i tok poslova investitora, da učestvuju u rješavanju problema, da bi došli do cilja – do novih kapaciteta i objekata. Duboko sam uvjeren da u malo drugačijem političkom ambijentu i sa malo više opredijeljenosti u državnim organima usmjerenih ka razvoju Crne Gore možemo da budemo država za primjer zadovoljnih građana u regiji i šire”, rekao je Radović.

Komentirajte prvi

New Report

Close