Rat šumarskoj mafiji: Nastaju Crna Gora šume

Autor: Poslovni dnevnik , 15. veljača 2023. u 21:59
Vlada Crne Gore napokon uređuje poslovanje u šumama/K. Š. F./PIXSELL

U Euromostu, zbog svega što vide na terenu, posebice na sjeveru, stanje u šumama ocjenjuju alarmantnim.

Koncesijsko upravljanje šumama, prema računici nevladine organizacije iz Plava, državu je koštalo 20 milijardi eura. Iz resornog ministarstva najavljuju da će do kraja godine formirati tvrtku “Crna Gora Šume”.

Nije ugodno čuti da je država odlukom o prelasku na postkoncesijsko gospodarenje šumama izgubila 20 milijardi eura. Ili, kako su izračunali u plavskom drvoprerađivačkom udruženju, čak 20 autocesta. U Euromostu, zbog svega što vide na terenu, posebice na sjeveru, stanje u šumama ocjenjuju alarmantnim.

“Za sve što se radi nezakonito mora postojati dokaz, to svi moramo znati. Da bismo pružili dokaze, moramo biti na terenu. Ne možemo očekivati ​​od šumara ili šumarskih inspektora koji su vezani, sada da ne koristim kako su vezani, za svakog koncesionara da će on raditi nešto što je njegova odgovornost”, kazao je Almer Mekić iz NVO Euromost.

A Vlada je već najavila obračun sa, kako kažu, šumarskom mafijom. Na ideju o formiranju državnog poduzeća dovela ih je činjenica da je država u proteklom desetljeću oštećena za milijarde eura.

“Vjerujem da će sve biti završeno u ovoj godini i da više neće biti koncesija. Svatko će moći kupiti sirovinu, preraditi je, ali kada je kupi ona će odmah ući u sustav plaćanja”, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Vladimir Joković.

Komentirajte prvi

New Report

Close