Raste broj blokiranih u Crnoj Gori, dug blizu milijarde

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2022. u 06:11
Foto: pd

Broj dužnika koji su u neprekidnoj blokadi do jedne godine je 1386, a iznos duga je 26,55 milijuna eura.

Na novom popisu kompanija s blokiranim računima koji je objavila Centralna banka Crne Gore nalazi se 19.320 poduzeća, deset više u odnosu na prethodni mjesec. Porastao je i ukupan iznos duga blokiranih kompanija koji se približava milijardi i sad iznosi 957,07 milijuna eura, prenosi eKapija.

Kako je objašnjeno, na popisu se nalaze kompanije s evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 3.738 ih je u evidenciji CBCG-a, a ne nalaze se u CRPS-u.

Najveći iznos duga i ovog puta ima poduzeće Export-Import Barać – 71,34 milijuna eura. Slijede građevinsko poduzeće Beograd iz Budve s dugom od 50,92 milijuna, Casino Avala čiji je dug 21,48 milijuna eura, Vektra Jakić sa 20,47 milijuna i Adriatic Apartmens iz Podgorice čiji je dug oko 16,96 miljuna eura. Govorimo li o kompanijama koje su najduže u blokadi, prva na listi je firma Bats iz Podgorice čiji su računi blokirani već 8.324 dana. Kao i prošlog mjeseca na ovoj listi su i Akka produkt, Nikolimpex, MBI Flores i Šmibex.

Broj dužnika koji su u neprekidnoj blokadi do jedne godine je 1386, a iznos duga je 26,55 milijuna eura. U neprekidnoj blokadi duže od jedne godine je 17.934 kompanija, s ukupnim iznosom duga od 930,5 milijuna eura.

U skladu sa Zakonom o platnom prometu, obaveza CBCG-a je objavljivati podatke u vezi s postupkom prinudne naplate, i to nazive kompanija, odnosno preduzetnika, njihove matične brojeve, iznose blokade računa i broj dana neprekidnog trajanja blokade. Iz CBCG-a su objasnili da se matični brojevi za poduzetnike ne objavljuju, jer se u Centralnom registru transakcijskih računa Centralne banke, oni vode po jedinstvenom matičnom broju (JMB) građana, čije objavljivanje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. pd

Komentirajte prvi

New Report

Close