Rafteri s Tare bune se jer dvaput plaćaju isti namet

Autor: Poslovni dnevnik , 02. lipanj 2022. u 08:15
Domaćim rafterima nije uredu da stranci ne plaćaju nikakvu naknadu za veslanje po Tari/Dejan Rakita/PIXSELL

Iz Uprave za vodu poručuju da ne naplaćuje naknade već samo donose rješenja o obračunu i uplati naknade.

Rafteri s Durmitora već nekoliko godina odbijaju platiti naknade na korištenje voda Tare Upravi za vode, piše portal CDM.

Kao razlog rafteri navode da Nacionalnom parku plaćaju istu takvu naknadu, pa ne žele da dvjema institucijama plaćaju dva puta. Iz Uprave za vodu poručuju da ne naplaćuje naknade već samo donose rješenja o obračunu i uplati naknade.

Rafting kompanijama koje posluju u Nacionalnom parku Durmitor već duže vremena su blokirani računi ili im se skida novac s računa.

“Po Zakonu Nacionalni park je gospodarska udruga koje rukovodi, upravlja područjem parka. Znači, uprava parka je dužna naplaćivati naknadu i nemamo prema nekome drugome obvezu plaćanja”, pojašnjava Dane Novosel iz Udruženja raftera i stanovništva NP Durmitor.

Iz Udruženje raftera kažu da za svaku osobu koju usluže Nacionalnom parku plaćaju naknade od 13 do 38 eura. “Upravi parka je ovo prirodno dobro dano na upravljanje i oni nama već naplaćuju naknade za rafting, i to vrlo visoke. Međutim, Uprava za vode opet je preskočila koncesionara i izravno od nas ponovo naplaćuje”, kazao je Miroslav Šljivančanin iz Udruženja raftera i stanovništva NP Durmitor.

Iz Uprave za vode objašnjavaju da samo provode politiku koju donose nadležna ministarstva.

“Uprava za vode ne naplaćuje naknade, već donosi rješenja o obračunu i uplati naknade u skladu sa Zakonom o financiranju upravljanja vodama. Kao institucija državne uprave moramo obveznicima plaćanja naknade donijeti rješenje”, navodi se u priopćenju Uprave za vode.

Splavarima je problematično i to što su plaćanja naknade oslobođene kompanije iz regije. “Tvrtke iz BiH, Srbije, Slovenije dođu na rijeku, stave pet do 10 čamaca, voze, nitko im ne traži ništa”, dodao je Novosel.

Splavari su Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede poslali zahtjev za stručno mišljenje je li u skladu sa zakonskim propisima plaćanje dvije naknade.

Komentirajte prvi

New Report

Close