Radulović najavio smjenu Uprave Željezničkog prometa CG

Autor: Poslovni dnevnik , 19. veljača 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Radulović je kazao i da će u veljači potpisati ugovor s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za nabavu tri nova vlaka.

Ministar prometa i pomorstva Filip Radulović najavio je smjenu Upravnog odbora Željezničkog prometa (ŽPCG). Nakon sastanka s upravom ŽPCG, rekao je da će nova uprava preispitati odgovornost izvršnog direktora.

Radulović je kazao i da će u veljači potpisati ugovor s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za nabavu tri nova vlaka, prenosi portal RTCG.

“Zakazat ću izvanrednu sjednicu Skupštine dioničara i bit će razriješeni zastupnici državnog kapitala. Čak bih smijenio i zastupnike manjinskog kapitala, ali nemam tu zakonsku mogućnost. Kada dođe novi Upravni odbor, preispitat će odgovornost izvršnog direktora”, rekao je Radulović. Dodao je da problema ima mnogo, te da se kreće u njihovo rješavanje.

Radulović je kazao da je danas na sjednici Vlade usvojena Informacija o spajanju Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) i ŽPCG. Na pitanje ima li previše radnika i kako će se taj problem riješiti, Radulović je odgovorio da će se napraviti blagi socijalni program.

“U skladu s kolektivnim ugovorom, za ljude koji su pred mirovinom, godinu, dvije do pet godina, napravit ćemo blagi socijalni program ako žele ići ranije u mirovinu, tako da će imati tu mogućnost”, pojasnio je Radulović. Analiza Ekonomskog fakulteta, kako je rekao Radulović, pokazala je da se stečaj može izbjeći samo spajanjem dviju tvrtki. Kazao je i da će provjeriti kako je menadžment ŽPCG do sada trošio novac kompanije.

“Imat ćemo opsežnu analizu u narednom razdoblju, treba sve preispitati. Netko se mora pozabaviti željeznicom u Crnoj Gori. Nažalost, i meni je jako žao, godinama se nitko nije bavio tim sektorom. Tu sam da rješavam izazove”, rekao je Radulović.

Naglasio je da će, što se tiče stanja vlakova, sve biti spremno za sezonu. “Pokušat ću da nemam problema s ljetnom sezonom. To je apsolutni prioritet”, istakao je Radulović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close