Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorske banke

Autor: Poslovni dnevnik , 23. travanj 2024. u 05:51
Foto: SHUTTERSTOCK

Zamjenik generalnog direktora MMF-a Bo Li rekao je da je MMF spreman podržati CBCG u realizaciji inicijativa usmjerenih ka jačem ekonomskom uključivanju žena i ozelenjavanju financijskog sektora.

Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke Crne Gore (CBCG) Irena Radović.

Ona je na sastanku crnogorskog izaslanstva s visokim dužnosnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u nastavku proljetnih sastanaka u Washingtonu rekla da na razini sustava rastu depoziti, krediti i kapital, a nekvalitetni krediti se smanjuju.

“Uz stalno unapređenje regulatornog okvira u pravcu njegovog potpunog usklađivanja sa pravnom stečevinom EU, CBCG je snažno posvećena pregovaračkom procesu kroz vođenje radnih grupa za tri pregovaračka poglavlja i aktivno učešće u radu radna tijela za još sedam poglavlja”, navela je Radović.

Zamjenik generalnog direktora MMF-a Bo Li rekao je da je MMF spreman podržati CBCG u realizaciji inicijativa usmjerenih ka jačem ekonomskom uključivanju žena i ozelenjavanju financijskog sektora, što su obje strane ocijenile kao iznimno bitno.

Li je rekao da je impresioniran rezultatima postignutim u regulatornoj reformi i dodao da je veoma važno što je očuvana stabilnost bankarskog sistema, kao i nezavisnost CBCG.

“Neovisnost središnje banke iznimno je važna jer osigurava njezinu vjerodostojnost i učinkovito obavljanje njezine nadzorne uloge”, rekao je Li.

Ministar financija Novica Vuković rekao je da Vlada ima za cilj promovirati uravnotežen i održiv gospodarski rast kroz napredne mjere fiskalne i makroekonomske politike, strukturne reforme i novi investicijski ciklus, prvenstveno u infrastrukturu i turistički sektori, poljoprivreda i informacijske tehnologije.

On je naveo da je cilj Crne Gore da do lipnja usvoji Fiskalnu strategiju, kao i da do kraja godine implementira novu srednjoročnu strategiju upravljanja dugom 2025-2027. 

Komentirajte prvi

New Report

Close